Društvo

Pad PDV-a vidljiv na policama trgovačkih lanaca

Nakon prvog siječnja smanjen je PDV, tako da mnogi trgovački lanci mijenjaju cijene na svojim policama, mnogim artiklima. Zakon o porezu na dodanu vrijednost, stupio je na snagu 1.1. 2019. tako da je više od 2000 artikala po trgovinama jeftinije. Cijene se odnose na voće, povrće, meso i ribu, ali i dječje pelene. PDV je smanjen sa 25 %, na 13 %. Tako da se u nekim dućanima pad cijena vidi i primjeti. Banane koje su bile prošle godine u nekim centrima sezale do čak 14 kuna, sada se mogu kupiti za 8 kuna. Cijene jaja po trgovačkim centrima su jeftinija za oko 10 %, banane 14 %, kivi 16 %.

U konzumu su čak svi sniženi proizvodi posebno označeni sa prijašnjom cijenom i sadašnjom, kako bi kupci mogli znati, koliko je zapravo cijena snižena nekom proizvodu. SPAR je također srušio cijene za više od 1 500 proizvoda, no nisu ih posebno isticali. Iako je Lidl bio prvi koji je već prošle godine u prosincu bio prvi koji je snizio cijene, namirnicama, kao što su meso, voće i povrće, nakon 1.1. to su trebali učiniti svi trgovački lanci zbog smanjene stope PDV-a.

U SPAR-u se sad asvinjski but može dobiti po 10 % nižoj cijeni, nego prije smanjenja stope PDV-a, piletina za 9, 6 %, dok su banane jeftinije za 14 %. Kaufland je isto neke svoje proizvode snizio krajem prošle godine, a ove godine su nekim artiklima cijene i prepolovljene na akcijskom sniženju. U prosincu su Ministarstvo poljoprivrede, ali i druga ministarstva trgovcima najavili da neće tolerirati dizanje cijena u nebo artiklima u prosincu, koje bi onda sa 1. siječnjom bile kompenzirane smanjenjem istih. Tako da se neki artikli od 1.1. mogu kupiti jeftinije i povoljnije nego što su se mogli prošle godine, zbog nove porezne reforme.

Vijesti

Srce obožava ovih 9 super namirnica!

Dostojanstvo u Hrvatskoj strana riječ?

Vaša prava na novčane naknade

Sit gladnome ne vjeruje. Siromaštvo može i dalje biti IN

Anketa

Uzmi si malo vremena i postavi si ovo pitanje. Zaista. Što ti je najvažnije u životu?

Related posts

Pravni savjeti – listopad 2017

PENZIONERI NA RUBU GLADI ZBOG BIROKRACIJE ‘Već godinu i pol čekam rješenje o obračunu mirovine, a institucije mi šalju odgovore koji vrijeđaju razum’

VIDEO KOJI JEDNOSTAVNO MORA VIDJETI- Razvoj obrazovanja kroz promjene

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com