Društvo

Pad PDV-a vidljiv na policama trgovačkih lanaca

Nakon prvog siječnja smanjen je PDV, tako da mnogi trgovački lanci mijenjaju cijene na svojim policama, mnogim artiklima. Zakon o porezu na dodanu vrijednost, stupio je na snagu 1.1. 2019. tako da je više od 2000 artikala po trgovinama jeftinije. Cijene se odnose na voće, povrće, meso i ribu, ali i dječje pelene. PDV je smanjen sa 25 %, na 13 %. Tako da se u nekim dućanima pad cijena vidi i primjeti. Banane koje su bile prošle godine u nekim centrima sezale do čak 14 kuna, sada se mogu kupiti za 8 kuna. Cijene jaja po trgovačkim centrima su jeftinija za oko 10 %, banane 14 %, kivi 16 %.

U konzumu su čak svi sniženi proizvodi posebno označeni sa prijašnjom cijenom i sadašnjom, kako bi kupci mogli znati, koliko je zapravo cijena snižena nekom proizvodu. SPAR je također srušio cijene za više od 1 500 proizvoda, no nisu ih posebno isticali. Iako je Lidl bio prvi koji je već prošle godine u prosincu bio prvi koji je snizio cijene, namirnicama, kao što su meso, voće i povrće, nakon 1.1. to su trebali učiniti svi trgovački lanci zbog smanjene stope PDV-a.

U SPAR-u se sad asvinjski but može dobiti po 10 % nižoj cijeni, nego prije smanjenja stope PDV-a, piletina za 9, 6 %, dok su banane jeftinije za 14 %. Kaufland je isto neke svoje proizvode snizio krajem prošle godine, a ove godine su nekim artiklima cijene i prepolovljene na akcijskom sniženju. U prosincu su Ministarstvo poljoprivrede, ali i druga ministarstva trgovcima najavili da neće tolerirati dizanje cijena u nebo artiklima u prosincu, koje bi onda sa 1. siječnjom bile kompenzirane smanjenjem istih. Tako da se neki artikli od 1.1. mogu kupiti jeftinije i povoljnije nego što su se mogli prošle godine, zbog nove porezne reforme.

Vijesti

Srce obožava ovih 9 super namirnica!

Dostojanstvo u Hrvatskoj strana riječ?

Vaša prava na novčane naknade

Sit gladnome ne vjeruje. Siromaštvo može i dalje biti IN

 

Related posts

Tko vam je draži? NAJNOVIJI CROBAROMETAR Vladajući HDZ ima najmanju podršku od Plenkovićeve izborne pobjede, SDP se srozao na 18 posto, Živi zid očekivano porastao

Oni koji imaju kradu jako lako

Užasni Eurostatovi podaci pokazuju da je skoro trećina hrvatskih građana na rubu siromaštva

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com