"> Pad PDV-a vidljiv na policama trgovačkih lanaca - Treća dob i 50+
">
Društvo

Pad PDV-a vidljiv na policama trgovačkih lanaca

Nakon prvog siječnja smanjen je PDV, tako da mnogi trgovački lanci mijenjaju cijene na svojim policama, mnogim artiklima. Zakon o porezu na dodanu vrijednost, stupio je na snagu 1.1. 2019. tako da je više od 2000 artikala po trgovinama jeftinije. Cijene se odnose na voće, povrće, meso i ribu, ali i dječje pelene. PDV je smanjen sa 25 %, na 13 %. Tako da se u nekim dućanima pad cijena vidi i primjeti. Banane koje su bile prošle godine u nekim centrima sezale do čak 14 kuna, sada se mogu kupiti za 8 kuna. Cijene jaja po trgovačkim centrima su jeftinija za oko 10 %, banane 14 %, kivi 16 %.

U konzumu su čak svi sniženi proizvodi posebno označeni sa prijašnjom cijenom i sadašnjom, kako bi kupci mogli znati, koliko je zapravo cijena snižena nekom proizvodu. SPAR je također srušio cijene za više od 1 500 proizvoda, no nisu ih posebno isticali. Iako je Lidl bio prvi koji je već prošle godine u prosincu bio prvi koji je snizio cijene, namirnicama, kao što su meso, voće i povrće, nakon 1.1. to su trebali učiniti svi trgovački lanci zbog smanjene stope PDV-a.

U SPAR-u se sad asvinjski but može dobiti po 10 % nižoj cijeni, nego prije smanjenja stope PDV-a, piletina za 9, 6 %, dok su banane jeftinije za 14 %. Kaufland je isto neke svoje proizvode snizio krajem prošle godine, a ove godine su nekim artiklima cijene i prepolovljene na akcijskom sniženju. U prosincu su Ministarstvo poljoprivrede, ali i druga ministarstva trgovcima najavili da neće tolerirati dizanje cijena u nebo artiklima u prosincu, koje bi onda sa 1. siječnjom bile kompenzirane smanjenjem istih. Tako da se neki artikli od 1.1. mogu kupiti jeftinije i povoljnije nego što su se mogli prošle godine, zbog nove porezne reforme.

Vijesti

Srce obožava ovih 9 super namirnica!

Dostojanstvo u Hrvatskoj strana riječ?

Vaša prava na novčane naknade

Sit gladnome ne vjeruje. Siromaštvo može i dalje biti IN

Povezane vijesti

Svaki drugi umirovljenik ima mirovinu nedovoljnu za dostojanstven život

Administrator

Smrt nepokretnih sestara i brata: Živjeli su bez struje, u smeću, a grijali su se na palete i kartone

Administrator

Starost – Nepotreban teret ili nova mladost

Administrator

I za najopasnija radna mjesta nema beneficiranog radnog staža

Administrator

SAMO ZA POBJEDNIKE! Objavljene Isusove tajne za apsolutnu pobjedu u svijetu

Administrator

Žutim prslucima obećava veće mirovine i manje poreze za obične radnike

Administrator