"> OVAKO riješite svaki konflikt bez vike i svađe! - Treća dob i 50+
">
Društvo Zanimljivosti

OVAKO riješite svaki konflikt bez vike i svađe!

Foto: pixabay.com

Jednostavna tišina kao odgovor na vikanje i verbalne napade drugih ima efekt hladnog tuša! Dok naš protivnik reži na nas, mi ga gledamo pažljivo i slušamo. Pustimo da se ohladi. Razvijamo umjetnost balansiranja prije agresije. Budisti su još odavno shvatili da se na taj način najbolje oslabljuje otpor!prenosi

Gdje je više od jedne osobe, tu će uvijek biti konflikta. Svakog dana moramo davati ili slušati argumente i što više društvenih uloga imamo – to više “materijala” za raspravu. Često te rasprave nisu konstruktivne, već se pretvaraju u prave borbe i izazivaju ozbiljne “psihičke povrede”.
Ali, treba li nam to?

Savjeti pomoću kojih ćete postati majstor sukoba
Nemoj se boriti, jer ćeš neizbježno postati ono protiv čega se boriš. Previše moći dovodi do suprotnog efekta.

Nauči biti vođen da bi vodio druge.

Onaj tko viče na tebe radi to u afektu, što znači da nije toga svjestan. Smiješno je pokušavati pričati s osobom čija je svijest isključena. To je isto kao pričati sa nekim tko spava. Jeste li ikada vidjeli nekoga da viče na drugog, a da je dobro raspoložen?

Vikanje kao odgovor onome tko viče na tebe nalik je na udaranje osobe koja se davi veslom. On ili ona se zapravo dave – u vlastitom bijesu. Zato im nemojte pomagati u tome.

Što radimo kada se osjećamo loše? Optužujemo, vrištimo i plačemo. Zato, kada netko viče na nas, on ili ona se u stvari osjeća loše. Znaš li kako prekinuti njihovo vrištanje? Šuti i pusti ih da se smire. Ne slušaj njihove riječi, to samo njihova bol plače.

Kako ne pokazati nikakvu reakciju? Tako što ćeš ohrabrivati i pohvaliti sebe. “Kakav talent imam! Mogu ostati smiren/a čak i sa ovakvom osobom!” Jednostavna tišina ima efekt hladne vode (hladnog tuša). Dok naš protivnik reži na nas, mi ga gledamo pažljivo i slušamo. Pustimo ih da se ohlade.

Šutjeti i biti tih, dok želiš toliko toga dokazati i pokazati istinski je težak zadatak, ali je zasigurno toga vrijedan. Ako se jedna strana u sukobu ponaša mudro, ostali će se osjećati smirenije.

Više o psihološkom aikidu
Psihološki aikido podsjeća na balansiranje na lopti – balansiranje prije agresije. Budisti kažu da na taj način oslabljujemo otpor.

U kontroverznim situacijama, kada je potrebno vježbati zdrav razum i smirenost duha, kada je potrebno promijeniti “protivnika” i učiniti ga da se ne osjeća uvrijeđen i da dobrovoljno slijedi vaš stav, taktika psihološkog aikida djeluje posebno učinkovito.
Prije napada “neprijatelja”, potrebno je ugasiti njegov otpor, tj. ukloniti želju da se protivi i dokazuje.

Psihološki aikido ne implicira negaciju položaja protivnika, u početku ga podržavate, a tek kasnije idete na vaše argumente. Kao rezultat toga, vi jačate svoj odnos sa suparnikom.

Vijesti:

Kako pobjediti samoću?
Kako kvalitetno provesti vrijeme u mirovini
Fantastični trikovi

Psihološki Aikido isključuje pojavu sukoba, napetosti i iritacije u komunikaciji.

Na poslu i kod kuće često se javljaju situacije u kojima se sukobi razvijaju u jednom scenariju, i vi možete unaprijed predvidjeti kako će se osobe ponašati u tom scenariju. Ovo se znanje može koristiti za preventivnu amortizaciju (npr. dođete do šefa i obavijestiti ga o svojim pogreškama, bez čekanja njegove kritike).
Zato vam predlažemo da pokušate usavršiti umjetnost psihološkog aikida – na taj način vaše zdravlje i smirenost vaših najbližih bit će sačuvana.

 

Povezane vijesti

ZAŠTO DOLAZI DO MASOVNOG ISELJAVANJA IZ HRVATSKE I ZEMALJA U REGIJI?

Administrator

Bonton za pacijente: Kako se ponašati kod liječnika?

Administrator

Pustinjska ruža ili prva dama pakla? Dok su ljudi umirali, ona je trošila milijune u šopingu

Administrator

Zašto već 15 godina gulite siromašne umirovljenike?

Administrator

Suza za Zlatka Bockala

Administrator

Što napraviti kada se pojačano znojite

Administrator