• Naslovnica
  • Zdrava hrana
  • Otkriven još jedan pozitivan učinak konzumiranja maslinovog ulja: oleinska kiselina sprječava razvoj tumora mozga
Zdrava hrana Zdravlje

Otkriven još jedan pozitivan učinak konzumiranja maslinovog ulja: oleinska kiselina sprječava razvoj tumora mozga

 

 

Maslinovo ulje neizostavan je dio mediteranske prehrane, jedne od najzdravijih, a gotovo svakodnevno se otkrivaju njegovi pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh utvrdili su kako oleinska kiselina, koju sadrži maslinovo ulje, pomaže u sprječavanju razvoja tumora u mozgu.

Naime, ta jednostruko nezasićena masna kiselina, koja ima visoku biološku i prehrambenu vrijednost i lako je probavljiva, stimulira proizvodnju staničnih molekula čija je funkcija sprječavanje formiranja proteina koji izazivaju rak.

Tim koji je provodio istraživanje kaže kako je prerano govoriti o tome može li konzumiranje maslinovog ulja u svakodnevnoj prehrani spriječiti nastanak tumora mozga, ali rezultati istraživanja ukazuju na moguće terapije temeljene na oleinskoj kiselini.

Stoga bi daljnja istraživanja trebala pomoći odrediti ulogu koju maslinovo ulje može imati za zdravlje mozga.

Dosad je već dobro poznato da maslinovo ulje ima pozitivno djelovanje na krvni tlak, osteoporozu, poboljšava metaboličke funkcije u organizmu, a njegova je zaštitna uloga uočena kod nastajanja nekih vrsta tumora, naročito tumora dojke, prostate, dbelog crijeva i maternice.

Mediteranski način prehrane smatra se i idealnom dijetom za sprječavanje pojave dijabetesa, dakle, postoji niz razloga za redovitu konzumaciju maslinovog uljaprenosi

 

Related posts

7 razloga zašto je jabučni ocat super – za začepljen nos, grlo…

HODANJE KAO zdrav način mršavljenja

Dijabetes tipa 2 je reverzibilan, tvrde znanstvenici

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com