"> OSTEOPOROZA- TIHA EPIDEMIJA - Treća dob Hrvatska
">
Zdravlje

OSTEOPOROZA- TIHA EPIDEMIJA


Širom svijeta jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina doživjet će pad zbog prijeloma kosti izazvanog osteoporozom.

Češća je kod žena i to nakon ulaska u menopauzu. Zovu je i tiha epidemija jer svoje simptome ispoljava kada je već uzela maha. Kako u našoj zemlji ne postoji registar koji bi pratio kretanje ove bolesti, ne može se sa sigurnošću tvrditi kakvo je pravo stanje.

Osteoporoza je metabolička bolest u kojoj se mijenja sastav i gustoća kostiju. Kosti postaju krhke uz povećanje rizika od prijeloma, osobito kralježnice (prsna i slabinska kralježnica), ručnog zgloba, kuka, zdjelice i nadlaktice. Na slici 1. se vidi razlika između zdrave, osteoporotične kosti i kosti s teškim oblikom osteoporoze.

 

Osteoporoza kosti

Slika 1. Poprečni presijek kroz zdravu kost i kosti kod osteoporoze

Prvi znakovi bolesti su značajan gubitak u tjelesnoj visini i pogrbljeno držanje, bol u leđima, sklonost prijelomima (i to u području kuka, ručnog zgloba i kralješnice).

Riješite 19 pitanja niže u tekstu i provjerite jeste li u riziku za razvoj osteoporoze. Čimbenici rizika se dijele na nepromjenjive i one koji su vezani uz životni stil – one koje možete promijeniti.

Upitnik IOF rizici osteoporoza

ZNAČENJE ODGOVORA

Ako ste odgovorili “da” na bilo koje od ovih pitanja to ne znači da imate osteoporozu. Pozitivni odgovori jednostavno znače da imate dokazane čimbenike rizika koji mogu dovesti do osteoporoze i prijeloma. O zdravlju kostiju razgovarajte sa svojim liječnikom i pratite rizike u budućnosti.

 

AKTIVNOSTI ZA ZDRAVE KOSTI

Bez obzira imate li ili ne rizične čimbenike, poduzmite aktivnosti kojima bi poboljšali zdravlje kostiju kroz pozitivne promjene životnog stila koji uključuju:

  • redovitu tjelesnu aktivnost s vježbama jačanja i istezanja mišića,
  • prehranu bogatu kalcijem i bjelančevinama, kao i odgovarajući unos vitamina D, uz pravilno izlaganje sunčevoj svjetlosti i vitaminsku nadopunu ako ste stariji od 60 godina,
  • izbjegavanje nezdravih navika poput pušenja i prekomjernog unosa alkohola.

 

„Kako izračunati indeks tjelesne mase (ITM)?“

Indeks tjelesne mase (ITM) koristi se za procjenu poželjne tjelesne težine odraslih osoba i za procjenu rizika pretilosti (debljiine). Dobiva se prema formuli: tjelesna težina izražena u kilogramima podijeljena kvadratom visine izražena u metrima.

Indeks tjelesne mase

OBJAŠNJENJE REZULTATA

Tablica ITM objašnjenje

 

„Kako procijeniti razinu konzumacije alkohola?“

Jedinica alkohola je ekvivalentna 10 ml (ili otprilike 8 grama) čistog etanola, aktivnog sastojka u alkoholnom piću. Pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik od osteoporoze i fraktura. Slika niže služi za grubu procjenu unosa alkohola.

Procjena konzumacije alkohola

 

Tekst, ilustracije i objašnjenje upitnika preuzete sa stranice IOF imaju za cilj podignuti svijest o rizicima povezanim s osteoporozom.

 

Osteoporoza i s njom povezani prijelomi mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice i pridonose dugotrajnim bolovima, onesposobljenosti, gubitku neovisnosti i prijevremenoj smrti.

Prevencija i liječenje uključuju nadoknadu kalcija i vitamina D, redovitu tjelesnu aktivnost uz vježbe jačanja kostiju i mišića, pažljivo kretanje i snižavanje rizika od padova te prema preporuci liječnika uzimanje lijekova za očuvanje koštane mase ili poticanja stvaranja nove.prenosi

 

mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Post od samo pet dana mogao bi zaustaviti razvoj dijabetesa

Administrator

5 stvari koje vam oboljeli od multiple skleroze neće reći

Administrator

Zdrav doručak za sve ukućane

Administrator

Opasni spoj: Ako se podgriju, repa i špinat postaju otrovni

Administrator

STARIJI LJUDI I LIJEKOVI. Krivi izbor može voditi u smrt

Administrator

Hrana koja opušta poput četveroručne masaže

Administrator