• Naslovnica
  • Društvo
  • Osobe s invaliditetom i njihova prihvaćenost u društvu. TREBAMO JE PODHITNO!
Društvo Invaliditet Naše priče

Osobe s invaliditetom i njihova prihvaćenost u društvu. TREBAMO JE PODHITNO!

 

 

Osobe s invaliditetom zahtjevaju poseban tretman i to s punim pravom. Socijalna isključenost i siromaštvo kao relativna prepreka…Slažete li se?

Svi ćemo se složiti da osobama s bilo kakvim invaliditetom nije lako. Je li osoba mlada ili stara, nije bitno, mnogo joj je teže, nego nekome tko je zdrav.  Zdravi mogu do dućana, osoba s jednom nogom ili u invalidskim kolicima to ne može. Barem ne bez tuđe pripomoći. Teško je Hrvatskoj biti osoba sa invaliditetom. Pogotovo ako si invaliditet stekao na radnom mjestu i danas si umirovljenik. Teško je biti i zdrav siromašan, ali još je teže imati neko tjelesno oštećenje i biti siromašan.

Vezane vijesti:

Unuke teško pretukle baku

Udomljavanje osoba treće dobi

Čudo prirode protiv starenja

Čovjek se izolirao od društva  25 godina u pustinji

Prošlogodišnja izmjena zakona o socijalnoj skrbi trebala je povećati invalidninu za oko 250 kn. Tada bi netko tko ima osobnu invalidninu 1 250 kn, trebao dobiti 1 500 kn. Taj proces je trebao biti realiziran već u travnju ove godine. Umirovljenici koji primaju invalidninu dočekao je hladan tuš, jer su se toliko veselili, pa makar i mizernom povećanju od 250 kn. Svima nam je jasno koliko je stanje onda zapravo alarmantno i koliko ljudi teško žive, ako očekuju 250 kn, kao dar sa neba.

Kraj 2017. godine donio je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Osobama s invaliditetom bilo je zajamčeno da mogu primati osobnu invalidninu, čak i ako su u radnom odnosu. I naravno da visina njihove plaće ne utječe na tu izmjenu Zakona. No umirovljenici čija mirovina prelazi 2 455 kn, neće biti osigurana osobna invalidnina. 1. travnja zakonski je određeno da se sa 1 250 kn podiže osobna invalidnina na 1 500 kn. Umirovljenici su sa nestrpljenjem čekali svibanj i kao i u većini slučajeva, ostali kratkih rukava. Potom se saznaje da centri nisu bili u stanju donijeti nova rješenja, pa će ljudima biti isplaćeni zaostaci. No danas većina nije još uvijek dobila zaostatke, a ni povećanje im nije još aktivirano.

Ima li morala u državi koja svoje građane ostavlja bez minimalnih dodataka, i to građane koji imaju potvrđen status invalida?

 

Jedna umirovljenica sa 70 % invaliditetom živi u zgradi, bez dizala. Ona dakle se nije sposobna stalno sama penjati uza stepenice da dođe u svoj stan. Ovisna je o drugima. Dobila je pravomoćnu građevinsku dozvolu za postavljanje invalidske platforma, no Hrvatska birokracija joj već pet mjeseci uspješno blokira postavljanje platforme i to preko Ustavnog suda u Zagrebu.

Osobe sa invaliditetom trebali bi imati poseban tretman. Trebali bi biti zaštićeni, imati povlastice. Tim ljudima je doista teško stalno nekog nešto moljakati. A zašto, bi uopće i trebali. Umjesto da Hrvatska postane primjer u svijetu po tretiranju osoba s invaliditetom. Umjesto da im se osigura kvalitetno primanje osobnih invalidnina uz mirovinu. Hrvatska ne brine što je netko invalid, pa tako ni centri za socijalnu skrb nisu odgovorni za isplaćivanje zaostataka mizernog povećanja invalidnina. Umirovljenik koji ne plati neku od režija, par mjeseci, dobiva isključenja i ovrhe. Centar se može opravdati i okriviti birokratski sustav. Za tebe kao umirovljenika koji je ujedno osoba sa invaliditetom, nema opravdanja, što ne možeš podmiriti režije. Ne možeš nikome reći budem vam u kolovozu platio struju, od prošle godine. Ali centar može reći da nije stigao donijeti rješenja po kojim ćeš dobiti 250 kn veću isplatu invalidnine. I ne samo to živiš u zgradi i ne možeš sam po stepenicama, Čak će ti Ustavni sud odrediti da nemaš pravo.

I tako umirovljenici sa invaliditetom koji bi trebali biti poput neke „zaštićene vrste“, ustvari su sprdnja megalomansko ekonomsko birokracijskog sistema. Tako ako ne ignoriranjem, onda čak direktnim napadom preko suda se osobe sa invaliditetom miče i isključuje iz društva. Slažete li se da bi sistem trebao zaštiti osobe s invaliditetom i prema njima postupati humanije?

Povezane vijesti

Starije žene s invaliditetom najdiskriminiranije u EU

Mora li za osobe s invaliditetom svladavanje stepenica biti borba s vjetrenjačama?

Pametni parking za osobe s invaliditetom

Mama Nives za svog sina ruši barijere

INA VUKIĆ: ‘I predsjednica i premijer zovu dijasporu na povratak, a onda im lupe dvostruki porez na mirovine’

Starije žene s invaliditetom najdiskriminiranije u EU