Mirovine

Osiguranici oba mirovinska stupa, u četiri koraka do mirovine

Što je od 01. siječnja 2019. donije mirovinska reforma. Te koji je postupak za ostvariti mirovinu. Odgovor slijedi u četiri jednostavna koraka, za sve buduće umirovljenike. Osiguranici  RH koji su osigurani u oba mirovinska stupa, moći će izabrati između dvije mogućnosti. Jedna je mogućnost je primanje mirovine samo iz prvog stupa, koji spada u sustav generacijske solidarnosti. Dok je druga moćnost isplata izračunane mirovine iz oba stupa, koji također uključuje individualnu kapitaliziranu štednju, a odnosi se na drugi stup.

1.       Osoba koja je osigurana da li prvom ili drugom stupu, podnosi zahtjev za prijevremenu ili starosnu mirovinu Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

2.       REGOS tada na kućnu adresu dostavlja informativnu potvrdu o izračunu vaše buduće mirovine. Taj potvrda se zapravo sastoji od dva izračuna. Jedan izračun izdaje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, dok drugi informativni izračun jest od mirovisnkog osiguravajućeg društva. Na temelju tih izračuna budući se umirovljenik treba oprijedijeliti na primanje mirovine iz prvog stupa ili na primanje izračuna mirovine iz oba stupa.

3.       Treći korak je predati na REGOS-ov šalter, u bilo kojoj poslovnici FINA-e, potpisanu izjavu za koju vrstu mirovine se osiguranik opredjeljuje.

4.       U četvrtom koraku REGOS dostavlja HZMO-u, vašu pisanu izjavu sa o vrsti izabrane mirovine, nakon čega se dobiva potvrda HZMO-a, o priznanju mirovine, koja se dostavlja na kućnu adresu, budućeg umirovljenika.

 

Izračun vaše buduće mirovine:

 

1.       Ukoliko ste izbrali mirovinu prvog stupa, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje određuje osiguraniku izračun kao da ste bili samo osigurani u prvom stupu. Ukoliko osiguranik odabere tu vrstu mirovine, ujedno znači da je pristao izaći iz drugog stupa. A sva sredstva kapitalizirana u tom stupu prebacuju se u državni proračun.

2.       Ukoliko odaberete primati mirovinu iz oba stupa, dakle prvog i drugog stupa, HZMO određuje vašu osnovnu mirovinu izračunom prvog stupa i podatke tog rješenja šalje REGOS-u.

 

Kada REGOS primi podatke rješenja vaše mirovine od HZMO-a, sastavlja dva obrasca pod nazivom Obrazac R-pod, te ih dobivate na kućnu adresu na potpis. Ukoliko u roku od 15 dana kao osiguranik ne promijenite odluku o izboru mirovinskog osiguravajućeg društva, ukupna se sredstva prenose tom mirovinskom osiguravajućem društvu, (MOD). Tada korisnik mirovine, sklapa ugovor sa MOD-om. Ugovor o mirovini. Iz doznačenih sredstva, u skladu sa sklopljenim ugovorom, isplaćuje se mirovina drugog stupa.

Korisnici mirovine drugog stupa mogu odabrati djelomičnu jednokratnu isplatu u visini od 15 %, bruto kapitaliziranih iznosa koji je doznačen u MOD-u. Uvjet da se to ostvari jest da je osnovna mirovina u prvom stupu svakako za 15 % veća od najniže mirovine prvog stupa. No svatko tko se odluči na taj potez ima odmah umanjenu mirovinu drugog stupa i to trajno.

Krajnjim obračunom poreza na dohodak koji obračunava Porezna uprava, može se dogoditi da osiguranik ima obvezu podmirenja uplate poreza ili na povrat više plaćenog poreza. To je naravno izravno ovisno o odbicima i primicima za godinu kada osiguranik podnosi zahtjev za mirovinu. Same stope poreza za umirovljenike su umanjene te se sada kreću između 12 % i 18 %, a to ovisi o poreznim razredima.

Vijesti

Zašto su stariji opasnost u prometu

Starački dom kao najteža odluka za djecu

Dirljive priče iz staračkih domova

Related posts

Rađajte za veću mirovinu

Ma koga više briga za održivost mirovina, kada je održivosti života na tankoj liniji!

Potpuno besplatno za naše umirovljenike i 50+. 1. koordinator za njegu i skrb u Hrvatskoj!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com