Uncategorized

OPASNO JE ZA VAŠE ZDRAVLJE! Ovu namirnicu obavezno namočite prije pripreme

Heljda je čest gost na tanjuru jer ne sadrži gluten i brzo se priprema, a k tome je i užasno zdrava namirnica. Omiljena je zimi jer se slasno sljubljuje s krepkim ili masnijim jelima, a često se koristi i zbog toga što ne traži puno vremena za pripremu. No jedete li je češće, nutricionisti savjetuju da je namočite, najbolje preko noći. Na taj način nema straha od fitinske kiseline, koja u prevelikim količinama ima štetno djelovanje na organizam.prenosi

Pixabay

Fitinska kiselina često se naziva i antinutrijentom jer izvlači iz tijela fosfor, kalcij, željezo i druge minerale. Sadrže je grahorice, orašasti plodovi, sjemenke i žitarice, osobito u vanjskoj ovojnici.

Jedno od najpoznatijih jela od heljde u Francuskoj zasigurno su palačinke od heljdina brašna poznate pod nazivom galette (ili crêpe) bretonne. Kako im i samo ime govori, te su palačinke tradicionalno jelo francuske pokrajine Bretanje, ali su poznate i jedu se u cijeloj Francuskoj, kao i izvan nje. Mogu se jesti prazne ili puniti slanim i slatkim nadjevima.

Pixabay

 

Related posts

NOVI MOBITELI STVORENI ZA STVARANJE USPOMENA U HRVATSKU STIGLI DORO MOBITELI PHONEEASY 632 I 530X

Natječaj Superseniori

Dok izrađuju ukrase, naše umirovljenice prisjetile se uskrsnih običaja

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com