"> OPASNO - Ako često pijete ibuprofen ovo bi vas trebalo zanimati - Treća dob i 50+
">
Zdravlje

OPASNO – Ako često pijete ibuprofen ovo bi vas trebalo zanimati

Otprilike svaka deseta žena koja je ibuprofenom dulje vrijeme nastojala liječiti kroničnu bol, danas ima probleme sa sluhom
Otprilike svaka deseta žena koja je ibuprofenom dulje vrijeme nastojala liječiti kroničnu bol, danas ima probleme sa sluhom prenosi

Koliko god bilo logično pretpostaviti da su analgetici za koje nije potreban liječnički recept sigurni, jer su prošli određena klinička ispitivanja, ponekad se događa da stvari ispadnu i drugačije. American Journal of Epidemiology objavio je istraživanje dr. Garyja Curhana iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu prema kojem neki od svjetski najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena izazvati slabljenje sluha.

Bi li se to moglo odnositi i na muškarce, ostaje otvoreno, jer je Curhan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korištenjem aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova, gdje se ističe ibuprofen, i acetaminofena. Ispalo je da je, od onih žena koje su dulje od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, njih između devet i 10 posto iskusile gubitak sluha.

Liljekovi i novac, farmaceutska industrija Više od štosa Life Viagra, prozac, aspirin… Ovako hit lijekovi dobivaju ime Nekad i više od jednog desetljeća poslije. One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. Autori studije pritom ističu da se posljedice koje se navode, ne odnose na povremeno korištenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su se žene njima nastojale osloboditi kronične boli. Nije to i jedina neželjena nuspojava.

Studije pokazuju da se pri takvom korištenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog tlaka i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih promatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao biti ili u direktnom utjecaju na stanice slušnog aparata ili na posljedicu poremećenog krvnog tlaka i razina kisika u najosjetljivijim dijelovima slušnog aparata.

Povezane vijesti

Kućni “lijek” koji će pomoći očistiti pluća od sluzi u manje od 2 sata

Administrator

Pet načina za uštedu električne energije u kuhinji

Administrator

ALZHEIMEROVA DEMENCIJA – SIMPTOMI NAPREDOVANJA BOLESTI

Administrator

Mladi Europljani ne žele kuhati, stariji se još drže kuhače

Administrator

Jedete oraščiće baš onako kako ste ih kupili? Kako krivo! Ovaj korak je ključan, a nije prženje

Administrator

Nevjerojatna moć začina kurkume

Administrator