Aktivnosti

Održan trening “Psihosocijalna pomoć u kriznim situacijama”

Hrvatski Crveni križ uz podršku Regionalnog ureda za Europu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca organizirao je trening “Psihosocijalna pomoć u kriznim situacijama”

U treningu su sudjelovala društva Crvenog križa Hrvatske, ali i regije kao što su Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Republike Srpske te Crveni krst Crne Gore.

Trening se održavao  u hotelu Arcotel Allegra u Zagrebu.

Edukaciju su vodili volonteri i djelatnici HCK, prof.dr.sc.Dean Ajduković i doc. Helena Bakić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Lisa Maria Estdahl Akero i Jeyathesan Kulasingam, delegati Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te mag. psih. Ines Rezo sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ispred interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na treningu su sudjelovali Ana Markulin, Barbara Benčić i Mislav Šajatović Šuba.

Cilj treninga bio je ojačati volontere i djelatnike Crvenog križa u odgovoru na katastrofe iz psihosocijalne pomoći. Odrađene teme bile su: uloga djelatnika i volontera u pružanju psihosocijalne podrške, psihosocijalna podrška u zajednici, stres i nošenje sa stresom, gubitak i tugovanje, nasilje uvjetovano rodom i spolom, psihosocijalna pomoć djeci u kriznim situacijama te podrška volonterima. Kroz zanimljiva i interaktivna predavanja te grupni rad sudionici su izmjenjivali svoja iskustva s terena te unaprijedili svoje znanje. Tome su pridonijeli i iskusni predavači koji su iznijeli svoja iskustva te primjere dobre prakse s terena.

Izmijenom iskustava te raspravama na treningu zaključeno je da se sustav psihosocijalne pomoći treba i dalje razvijati kao jedan od važnih komponenata odgovora na katastrofe i da su učinjeni važni koraci u tom smjeru. Također, istaknuto je da je izuzetno važna dobra organizacija te suradnja djelatnika i volontera u kriznim situacijama te su iznijeti prijedlozi navedenog kako bi sustav koordinacije volontera i djelatnika u kriznim situacijama bio jos učinkovitiji.

Related posts

Ne želite više biti sami? Želite nekog za razgovor i druženje?

Povećajte svoje mirovine. Počnite uživati u svojim plodovima rada i unesite osvježenje u svoj život

Travanj u klubovima: liga penzića, izleti i radionice

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com