ODOSMO K VRAGU!

 

Dragi prijatelji, prije 2 godine organizirali smo peticiju protiv siromastva starijih osoba i prikupili 26.000 potpisa. I tada, a mnogi i sada, tvrdili su kako furamo katastroficnost, a tada smo bili po siromastvu starijih na 4. mjestu od EU zemalja. Najavili smo da cemo zavrsiti na 2. mjestu, iza Bugarske, jer je Rumunjska krenula u poduzimanje mjera protiv siromastva i razvojne programe. Pa eto, presli su nas. Sad smo druga zemlja po siromastvu u EU. Eto nama i 4. ministra rada i mirovinskog sustava u godinu i pol, a da ni jedan nije prstom maknuo. Sve neki “strucnjaci” koji se uce vladati. Mrsic je pokvario sve sto je mogao, Sikic je pala s Marsa, Coric bi ipak radije bio ministar struje. Padamo ekonomski i socijalno. Tonemo s ljudskim pravima. Postajemo, ne Borut, vec Borat. Jadno drustvo koje ne voli svoje stare, a ponizava ranjive. Drustvo iz kojeg iseljavaju mladi. Drustvo koje je pogubilo svoje vrijednosti.(SUH)

 

Hrvatska i službeno postaje siromašnija od Rumunjske

 

POLITIKA parazitiranja na “suncu i moru”, odbijanje stranih investicija i drhtanje pred Ivicom Todorićem jer “zapošljava puno ljudi”, zakucali su Hrvatsku na dno Europske unije.

Najnoviji podaci Eurostata o BDP-u po stanovniku pokazuju da nas je sustigla čak i Rumunjska, nekad vrlo siromašna zemlja, a po stvarnoj individualnoj potrošnji su nas čak i prestigli.

Hrvatska se prema podacima za 2016. nalazi na 59 posto prosjeka Europske unije BDP-a po stanovniku te se tako izjednačila s Rumunjskom, a lošija je jedino Bugarska.

Kada pogledamo podatke za prethodne godine, jasno je vidljivo da Rumunjska snažno napreduje, dok Hrvatska stagnira.

Rumunjska je 2013. i 2014. bila na 55 posto prosjeka, 2015. je skočila na 58 posto, da bi se sada izjednačila s Hrvatskom na 59 posto. Istovremeno, Hrvatska je 2013. i 2014. bila na 59 posto, 2015. je pala na 58. posto, da bi se prošle godine ponovno vratila na 59 posto.

Rumunji nas prestigli po individualnoj potrošnji

Što se tiče stvarne individualne potrošnje koja pokazuje blagostanje kućanstava – tu nas Rumunjska nije dostigla, već prestigla.

Tako je 2013. godine stvarna individualna potrošnja u Rumunjskoj bila na 54 posto prosjeka EU-a, da bi prošle godine dosegnula 63 posto.

S druge strane, Hrvatska je prošle godine bila na 59 posto, jednako kao i 2013. godine.
Hrvatska je zbog dubokih problema u funkcioniranje državne administracije koja koči svaki oblik ekonomske aktivnosti, dok istovremeno pogoduje politici bliskim pojedincima, bila u recesiji čak šest godina.

Kroz to vrijeme, umjesto da se napravi zaokret, smanje porezi i olakša poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te otvore vrata stranim ulagačima, administracija se pravila kao da se ništa ne događa i natukla 70 milijardi kuna novog javnog duga.

Iako se sada situacija popravlja i ekonomija je u pozitivnoj fazi, rast nije posljedica uklanjanja barijera privatnom sektoru, niti zasluga ove ili one vlade, nego se isključivo može pripisati naporima privatnog sektora te povoljnim okolnostima u Europskoj uniji.(Index.hr)

Možda će Vas zanimati...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *