• Naslovnica
  • Zdravlje
  • OD OVE BOLESTI UMIRE NAJVEĆI BROJ ŽENA, A NE ZNAJU PREPOZNATI SIMPTOME: Evo kako si možete spasiti život
Zdravlje

OD OVE BOLESTI UMIRE NAJVEĆI BROJ ŽENA, A NE ZNAJU PREPOZNATI SIMPTOME: Evo kako si možete spasiti život

Getty images

Česta zadihanost (ostanak bez daha), kao i bol u gornjem dijelu leđa, ramena, vratu, čeljusti ili ruku jedan su od sigurnih znakova da bi hitno trebali potražiti liječničku pomoć

Znate li da je jedan od vodećih uzroka smrti kod žena srčani udar, a da kardiolozi upozoravaju kako njih samo 50 posto, nakon prvih simptoma, nazove hitnu pomoć?

Snažna bol u prsima karakteristična je za muškarce no taj simptom ima tek manje od polovice žena. Mnoge čak smatraju kako je to bolest ‘starijih ljudi’, ali treba uzeti u obzir da je za žene mlađe od 50 godina, smrt zbog srčanog udara dvostruko češća nego kod muškaraca.

No koji su to onda simptomi kod žena?

Česta zadihanost (ostanak bez daha), kao i bol u gornjem dijelu leđa, ramena, vratu, čeljusti ili ruku jedan su od sigurnih znakova da bi hitno trebali potražiti liječničku pomoć.

Neki simptomi čak i najavljuju mogući srčani udar.prenosi

Liječnici upozoravaju kako se ne treba zanemariti neobičan umor koji se može pojaviti tjednima prije napada. Osjećate naglu vrućinu ili hladnoću te vas bez razloga oblijeva znoj. Ako vas muče uz to mučnine, vrtoglavice te napadaje tjeskobe – obratite se liječniku jer je to poziv koji vam može spasiti život.

Na kraju zdrava prehrana i redovita tjelovježba su ključne mjere prevencije, a hitna liječnička pomoć u prvom satu smanjuje rizik od smrti za 50 posto kada je u pitanju srčani udar.

Related posts

Pet načina za uštedu električne energije u kuhinji

Jesu li light mliječni proizvodi zdraviji?

Melanom: pravilo 11 moglo bi pomoći osobama da se same pregledaju

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com