"> Novopečena umirovljenica čeka na rješenje o obiteljskoj mirovini već pola godine - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Društvo Mirovine

Novopečena umirovljenica čeka na rješenje o obiteljskoj mirovini već pola godine

Foto: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vesna Špadina novopečena je umirovljenica koja se susrela s čestim problemom osoba koje su tek ušle u mirovinu. Već je nekoliko puta pokušala požuriti HZMO, koji bi inače ovakve slučajeve trebao riješiti u roku od dva mjeseca, ali to nije pomoglo. Sve što je dobila kao odgovor je da će sve biti riješeno za tri tjedna. Taj je odgovor dobila u srpnju, a od tada je prošlo sedam tjedana, no rješenja nema.

Zakonski rok za rješavanje zahtjeva za tuzemno mirovinsko osiguranje inače je 60 dana, no prema Izvješću o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u tom se roku uspije riješiti samo 48,49 posto zahtjeva. Razlog je najčešće taj što treba duže vrijeme da bi se utvrdio inozemni staž osoba koje su radile u inozemstvu.

U slučaju ove umirovljenice ipak se ne radi o osobi koja je radila u inozemstvu, a ona je papire za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu predala još 30. ožujka 2019. godine. Za takvu rutinsku stvar i rješenje, HZMO kasni previše, a umirovljenica je još uvijek bez prihoda.

Vijesti:

Nevjerojatna priča: Jedem samo ono što svojim rukama zasadim
5 namirnica koje ni u ludilu nesmijemo podgrijavati
Glasno, smrdljivo i rafalno. Što je to?

Umirovljenica je, od kad je predala papire, požurivala i osobno posjećivala HZMO tri puta. Svaki su put našli neki izgovor koji je objašnjavao zašto nisu još počeli raditi na tom predmetu.

Za kraj, Vesna kaže kako ne zna više što bi trebala učinit jer, kako opisuje, kada odlazi tamo osjeća se kao dijete koje nešto moli, iako ima pravo dobivati mirovinu već jedno duže vrijeme.

 

 

 

Povezane vijesti

Sajam za zrele generacije PRAVO DOBA 16.-18. svibnja 2019.

Administrator

DANI OTVORENIH VRATA UDRUGE INVALIDA RADA ZAGREBA i NACIONALNI DAN INVALIDA RADA

Administrator

Cijeli je život spajala kraj s krajem, tek na pragu 90-e čeka je avantura o kakvoj mnogi sanjaju: unuk baki odlučio ispuniti najveću želju, njihova priča neobično je dirljiva

Administrator

PROSVJED UMIROVLJENIKA – Zagreb, 10.10.2017. u 12 sati kod Manduševca

Administrator

Kreće istraga nakon što je otkriveno da dvije svoje kuće na Braču nije upisao u katastar

Administrator

Od loptica do tobogana s vodom: Dizajner koji je promijenio dječja igrališta zauvijek

Administrator