Društvo

Novi Zakon o udžbenicima i digitalnoj nastavi

Novi HNS-ov Zakon o udžbenicima predviđa lakše školske torbe, koje su zaista za djecu jako teške, za nositi. Isto tako daje digitalni oblik nastave, a roditeljima će se olakšati i budžet, za kupnju udžbenika. Proteklih nekoliko tjedana odlučivalo se o tom zakonu, a sada je konačno izglasan sa 81 glasom za Zakon, 19 suzdržanih i 3 glasa koji su bili protiv Zakona. Živjela demokracija.

Zakon odrađuje i cijenu, ali i masu udžbenika koji učenici od prvog do četvrtog razreda smiju nositi na leđima. Svi radni udžbenici i materijali po kojima se radi ne smiju biti teži od 3 kilograma, a niti prelaziti cijenu od 460 kuna. Sa druge strane oni koji idu u 5. i 6. razred smiju imati torbu tešku 5 kg, a učenici 7-ih i 8-ih razreda mogu imati torbu tešku 6 kilograma.

O dopunskim i pomoćnim radnim sredstvima za rad u nastavi kao zbirke zadataka, radne bilježnice i sl., bi odlučivale same škole odnosno nastavnici. Dok će Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučivati samo koji udžbenici će se koristiti. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je zatražio da se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenike osnovnih škola. Dok bi Vlada također mogla, ovisno o visini novca koju ima na raspolaganju odlučivati i o sufinanciranju udžbenika za učenike u srednjim školama.

Taj amandman koji je Vlada izglasala napravio je održiv sustav koji omogućava da udžbenici postaju vlasništvo škole, ukoliko su bili financirani od strane države. Tako da se polako okrećemo lakšim torbama i digitalnoj nastavi uskoro.

Related posts

Književne večeri kao spona generacije

MOŽE LI HRVATSKI UMIROVLJENIK ŠTEDJETI?

Istražili smo koliko je vaših mirovina uloženo u Agrokor i jesu li zaradili fondovi

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com