"> Novi udar na umirovljenike, ovog puta preko odvoza smeća - Treća dob Hrvatska
">
Društvo Ekologija

Novi udar na umirovljenike, ovog puta preko odvoza smeća 

 

Prema novom prijedlogu odluke o poskupljenju odvozu smeća u Zagrebu, veći dio računa, oko 70 posto, će tvoriti fiksni dok će 30 posto cijene biti manji, varijabilni dio računa. Tom prijedlogu se najviše usprotivio zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Tomislav Tomašević koji tvrdi kako je sustav naplate koji zajedničkom kućanstvu od nekoliko članova naplaćuje jednaki fiksni dio cijene kao i samcu napravedan te traži da se uvede pravedniji sustav naplate.

Ideja fiksnog i varijabilnog dijela računa jest provedba kvalitetnijeg razvrstavanja smeća od strane građana, o ovdje se pojavljuju dva glavna problema. Prvi je, očigledno, kako je varijabilni dio koji zapravo i ovisi o samom razvrstavanju manji te stoga podliježe zanemarivanju pred više nego duplo većim fiksnim dijelom računa. Time se oštećuje stanare koje žive sami a moraju plaćati jednaku cijenu odvoza smeća kako i, primjerice, šesteročlana obitelj.

A najugroženija skupina građana su, ponovno, umirovljenici koji s ionako sramotno niskim mirovinama, problematikom u zdravstvu poput cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje kao i svim ostalim životnim troškovima, jednostavno nemaju financijskog prostora za svakave dodatne financijske udare. Drugi problem je najava kazni o pogrešno razvrstanom otpadu, pa tako primjerice najveći problem imaju stanari zgrada koji često imaju zajedničke spremnike za otpad pa se tako ne može utvrditi tko razvrstava a tko ne razvrstava otpad, kao i problem spremnika otpada koji su izloženi na ulicama te samim time i mnogobrojnim pjesšacima koji se često znaju „poslužiti“ stanarskim spremnicima za otpade. Kazne koje su predviđene za pogrešno razvrstavanje otpada dijele se jednako na svaki stan, što je još jedan propust u odredbama prijedloga.

Uzmimo primjer umirovljenika koji živi sam, ili čak i umirovljenog bračnog para koji žive u zgradi. Uz sve namete koje imaju i malene mirovine koje su im omogućene, sada im je postavljen dodatni namet koji su primorani plaćati dok im je jedini način uštede pravilno razvrstavanje otpada. U ovom hipotetskom primjeru, oni to i rade no netko od sustanara u zgradi se ne pridržava pravila, ili pak netko od prolaznika ubacuje u spremnik otpad koji tamo niej namijenjen, naš umirovljenik ili bračni par sada još dodatno moraju plaćati kaznu za pogrešno razvrstavanje otpada. A tokom cijele te priče, usluga odvoza otpada je sve lošija i lošija, čemu mogu posvjedočiti bilo koji od zagrebačkih prolaznika i šetača.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Kredit u mirovini – da ili ne?

Administrator

Plaće u Hrvatskoj rastu presporo s obzirom na plaće u okolnim zemljama

Administrator

PREMINULA STARICA KOJU SU VATROGASCI PREGAZILI NA CVJETNOM Vozilo joj prešlo preko noge, amputirali joj stopalo, a danas je podlegla ozljedama

Administrator

KRAŠ- ZAGREB: Kraš u bjelovarskoj vinariji

Administrator

Fizički nasrnuli na staricu dok je spavala i ukrali novac

Administrator

Što ako referenduma ipak ne bude: Ni ustavni stručnjaci ne mogu se dogovoriti, a šef sindikata ima znakovitu poruku

Administrator