"> Neugodni bolovi: Kako roditelji mogu pomoći djetetu koje raste - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Društvo Zdravlje

Neugodni bolovi: Kako roditelji mogu pomoći djetetu koje raste

Foto:Dreamstime

Ako se vaše dijete navečer ili noću žali na bolove u nozi, velika je vjerojatnost da se radi o bolovima rasta. Ta će probadajuća bol najčešće proći do jutra, ali djetetu je to slaba utjeha, kažu njemački pedijatri.prenosi

Želite li mu malo ublažiti bol, pokušajte s blagom masažom listova i bedrenih mišića. Pedijatri kažu da može pomoći i stavljanje leda na mišiće, ali i vruća kupka za opuštanje.

Fenomen bolova rasta, koji liječnicima još nije u potpunosti jasan, pogađa oko trećinu djece u dobi od tri do 12 godina. Najčešće zahvaća prednji dio potkoljenice, koljena i listove.

Istraživanja su pokazala da povećana fizička aktivnost danju može rezultirati češćim simptomima bolova rasta noću, pa se ponekad preporučuje i češći odmor.

No bolove rasta ne treba pripisivati drugim problemima. Ako se dijete uz bolove noću i znoji, pojavljuje se oticanje, ima groznicu, ako roditelji zamijete promjene na koži ili ako gubi na težini, vjerojatno su u pozadini drugi razlozi jer se radi o simptomima koji se smatraju atipičnim za bolove rasta. Roditelji bi u takvim slučajevima trebali posjetiti liječnika kako bi se isključile druge bolesti poput reumatizma ili bakterijske upale.

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Vlaić: ‘Mirovine neće biti manje, na svaku uloženu kunu mi vam zaradimo još dvije’

Administrator

Izlet: Jesen u Istri

Administrator

Dobre vijesti za umirovljenike

Administrator

Građani bi morali izaći na prosvjede, Zagreb je prljaviji nego ikada

Administrator

U mirovini ste, a još niste spremni prestati raditi?

Administrator

Voda je pokretačka snaga cijele prirode, poznata je sentencija Leonarda DaVincija.

Administrator