"> Nedostatak liječnika u Hrvatskoj.Umjesto u mirovinu – produženi boravak na radnom mjestu - Treća dob Hrvatska
">
Društvo Medicina

Nedostatak liječnika u Hrvatskoj.Umjesto u mirovinu – produženi boravak na radnom mjestu 

 

Borba s nedostatkom liječnika najviše se osjeća u malim, ruralnim sredinama udaljenim od velikih gradova. Iako liječnici koji tamo rade već imaju uvjete za mirovinu, žao im je ostaviti pacijente sa znanjem da ih nemaju „predati“.

Primjer je doktorica Željka Perić koja više od 40 godina radi u selu Zdenci, na istoku Virovitičko – podravske županije. Iako je uvjete za prijevremenu mirovinu stekla već prije deset godina, niti ne pomišlja ostaviti svoje pacijente bez liječničke skrbi, koju bi mještani Zdenaca mogli primiti tek u desetak kilometara udaljenu Orahovicu.

“Sljedeće godine u devetom mjesecu navršit ću 65  ljeta i moći ću u punu mirovinu, ali bojim se da ni od nje neće biti ništa jer mladih liječnika obiteljske medicine nema i ambulanta će biti zatvorena. Ako i bude nešto organizirano bit će to ‘leteći’ doktori koji će se mijenjati svaki dan. To je tek gašenje požara i nema veze s medicinom jer je smisao obiteljskih liječnika kontinuitet”, kazala je doktorica Perić koja je 2014. proglašena najboljom liječnicom u Hrvatskoj od strane Udruge hrvatskih pacijenata.

Iako je u Virovitičko-podravskoj županiji situacija najgora s jednim liječnikom na 425 stanovnika, situacija nije nešto puno bolja u Požeško-slavonskoj županiji s jednim liječnikom na 218 stanovnika te Osječko – baranjskoj županiji s jednim liječnikom na 303 stanovnika.

Iako se sve češće nude sve bolji uvjeti zaposlenja u obiteljskoj medicini u ruralnim područjima poput smještaja, plaće i ostalih beneficija, interes je jednstavno – premalen. Sve više studenata svoju budućnost vide u bolničkim specijalizacijama.

Cijela Hrvatska će vrlo brzo imati velikih problema na prvoj crti zdravstvene bojišnice”, zaključila je dr. Željka Perić.

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Evo što donosi imovinska kartica Željka Uhlira- koliko poslova radi, koliko zarađuje, koliko je puta bio u sukobu interesa…?

Administrator

Govor je prijevod naših misli i vibracija u zvuk – Pažljivo ga koristite!

Administrator

Pleternica: Umirovljenicima novi reprezentativan i koristan prostor

Administrator

MEDULIN: Edukacija o prijevarama

Administrator

ZAŠTO VAS LIJEČNICI NE UPUĆUJU U VAŠA PRAVA?

Administrator

Krešimir Sever: ”Potpisa je daleko više nego dovoljno, možda dobijemo još jedan referendum gratis”

Administrator