• Naslovnica
  • Društvo
  • Ne želimo Istanbulsku! I HRAST OKREĆE LEĐA PLENKOVIĆU: ‘Ne želimo Istanbulsku konvenciju i spremni smo ići u oporbu’
Društvo

Ne želimo Istanbulsku! I HRAST OKREĆE LEĐA PLENKOVIĆU: ‘Ne želimo Istanbulsku konvenciju i spremni smo ići u oporbu’

 

Istanbulska konvencija im je velik problem i spremni su zbog nje napustiti vladajuću većinu.

HRAST-ov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović u svom gostovanju na N1 televiziji ponovio je riječi svog šefa Ladislava Ilčić te još jednom rekao da za njihovu stranku ratifikacija Istanbulske konvencije nije prihvatljiva. On smatra da nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje doista jest veliki društveni problem, ali ne želi da taj problem rješava Istanbulska konvencija. Za njega i njegovu stranku nekoliko je stvari sporno.

On bi mijenjao konvenciju

‘Ajmo izvući iz nje sve što je dobro. Ja bih to postrožio, ali treba izbaciti dio rodne ideologije koji je sporan… Ne samo nama. Ja ne želim nikoga strašiti, ali ako pogledamo zemlje iz kojih dolazi ta rodna ideologija, kao Kanada, skandinavske zemlje, vidjet ćete da imamo interesantnu situaciju u školi, u društvu, da se odrasli čovjek od 60 godina proglasi djevojčicom pa ga usvoji obitelj. U vrtićima zbunjuju djecu jesu li muškarci ili žene’, kaže Zekanović te pojašnjava da rod kao pojam prihvaća samo kao istoznačnicu imenici ‘spol’.

‘Prvo se koristio termin spol i kod spola nema problema. Muški i ženski. Onda se počeo koristi umjesto spola rod, ali se koristio kako sinonim, istoznačnica. Oda je bio rod pa se misli rod. Ovo će biti prvi dokument u hrvatskom zakonodavstvu gdje se govori o diskriminaciju i po spolu i po rodu. Ja ću pitati sve pobornike konvencije – kolko ima rodova? Dat ću i odgovor: U Kanadi 30-ak, u državi New York 19’, kaže Zekanović.

Spremni izaći iz većine

HRAST-ovas dodaje kako se Konvencijom biološko pokušava razdvojiti od kulturološkog te da bi njena ratifikacija u vrijeme HDZ-ove vlade značila gubitak najveće demokršćanske stranke u državi.

Zekanović priznaje da nikada ne bi sjedio u Saboru da ga Plenkovićev HDZ nije stavio na listu, ali smatra da HDZ-u njegova stranka donosi više od očekivanog u odnosu na broj mjesta u Saboru.

Dodaje i kako su spremni prijeći u oporbu. ‘Mi smo spremni ovog trenutka da nismo više u vlasti partnera HDZ-a. Mislim da je premijer u jednom trenu malo osluhnuo svoju bazu, razgovarao s partnerima, s nama, da je mogao ispasti faca jer je mogao jednostavno ne ratificirati. Konvenciju nisu ratificirale Slovačka, Bugarska, Mađarska je odbila, Rusija nije niti potpisala… Poljska, Litva i Italija su prevarene…’, pojašnjava svoje stajalište Zekanović za N1.prenosi dnevno.hr