Aktivnosti Društvo Zanimljivosti

Nastavak afere s dnevnicama

Foto:telegram.hr

Danas počinje suđenje za aferu dnevnice, jednu od najvećih političko-kriminalnih slučajeva u Hrvatskoj. Postupak kreće protiv Tomislava Sauche, bivšeg predsjednika ureda premijera RH iz vremena kada je na čelu Vlade bio Zoran Milanović, i Sandre Zeljko, nekadašnje tajnice u Vladi.prenosi

Na teret im se, kao što je poznato, stavlja da su preko lažnih putnih naloga iz državnog proračuna izvukli gotovo milijun kuna, no sada će se po prvi puta javno u sudnici moći čuti argumenti i USKOK-a i oboje optuženih.

Politički nezgodno suđenje
Ova afera bila je iznimno neugodna za Zorana Milanovića, budući da je uhićen jedan od njegovih najbližih suradnika. Pritom, suđenje Sauchi počinje taman u vrijeme predizborne kampanje za predsjedničke izbore u kojoj je Milanović jedan od kandidata. Istovremeno, ova je afera neugodna i za aktualnu vlast. Tomislav Saucha je, nakon izbacivanja iz SDP-a, doslovno spasio HDZ-ovu Vladu u Saboru u trenutku kada je u svibnju 2017. oporba tražila opoziv ministra Zdravka Marića. Njegov glas protiv opoziva bio je presudan.

Nezgodno je za Vladu Andreja Plenkovića i činjenica da se dio optužbi protiv Sandre Zeljko za izvlačenje novca preko lažnih putnih naloga odnosi i na period nakon odlaska Vlade Zorana Milanovića iz Banskih dvora. Zeljko je doduše tada smijenjena s mjesta tajnice, no nastavila je raditi u sustavu državne uprave, te je trenutno još uvijek zaposlenica Ministarstva unutarnjih poslova koje je u siječnju ove godine preuzelo Ured za razminiranje. U međuvremenu je Telegram otkrio kako je gospođa Zeljko lažirala svjedodžbu srednje škole. S takvim, lažiranim dokumentima, radila je na visokim tajničkim funkcijama u četiri Vlade.

Detalji optužnice zbog sumnjivih dnevnica
USKOK tvrdi da su Sucha i Zeljko zajedno počeli izvlačiti novac još u studenom 2013. godine. Od tada je Sandra Zeljko, vjeruje se, po Sauchinom nalogu ispisala 125 putih naloga za putovanja na koja nikada nitko nije otišao. Na njima su bila imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Slavka Goldsteina, Nevena Budaka i Siniše Petrovića, te zaposlenica premijerovog ureda Maje Bogdan, Andree Racetin, Ivane Marinković, Natalije Bukovac-Osmičević i Dubravke Popić.

Na putnim nalozima bilo je naznačeno da troškove putovanja snosi organizator, dok su osobama koje su navodno putovale bile isplaćivane akontacije Dnevnica. Novac za to bio je osiguran u Državnom proračunu. Saucha je, prema USKOK-ovoj optužnici, te naloge potpisivao, a Sandra Zeljko prosljeđivala deviznom računovodstvu Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade. Tajnica je i preuzimala novac, te ga, kako ju se tereti, dijelila sa Sauchom.

Hoće li svi savjetnici biti pozvani na sud?
I nakon što je Vlada Zorana Milanovića, kojem je Saucha bio predstojnik ureda, otišla iz Banskih dvora, Sandra Zeljko je, sumnja se, nastavila na isti način izvlačiti novac preko lažnih dnevnica. Od ožujka 2016. do veljače 2017. napravila je još 66 putnih naloga. Tada su u inozemstvo navodno putovali i Davor Huić, Stephen Nikola Bartulica, Jakša Puljiz, Tomislav Pokaz, Karlo Ressler, Robert Kopal i Terezija Gras. Tajnica je na putne naloge krivotvorila potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića, tadašnjih predstojnika Ureda premijera Tihomira Oreškovića, te kasnije Andreja Plenkovića.

Tomislav Saucha od izbijanja ove afere u veljači 2017. negira krivnju i tvrdi da potpisi na spornim putnim nalozima nisu njegovi, dok je Sandra Zeljko u svojoj obrani svu krivnju svalila na njega. Kazala je kako je putne naloge izrađivala po njegovom nalogu, te novac predavala njemu. Budući da je u njegovom uredu često viđala ljude čija su se imena nalazila na zahtjevima za akontacijom dnevnica bila je, kaže, uvjerena, da je on njima taj novac i dao. O nalozima koji su nastali nakon odlaska Sauche iz Vlade tvrdi da ne zna ništa.

Kako je otkrivena afera s dnevnicama?
Da posebni savjetnici premijera i njihovi zamjenici doista neobično puno putuju primijetili su Zvono Matešić, ravnatelj Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, te njegova zamjenica Terezija Matić. Matešić je o tome u nekoliko navrata razgovarao sa Sauchom. Za putovanja Budaka i Petrovića nakon parlamentarnih izbora 2015. Saucha mu je rekao kako je Vlada još uvijek aktualna, te da savjetnici moraju odraditi svoja putovanja. No, kada su se mediji počeli raspitivati izrazio je čuđenje tvrdeći kako ni o čemu ništa ne zna.
U idućem razgovoru Saucha je čak spomenuo mogućnost da su njegovi potpisi na putnim nalozima krivotvoreni, no Matešić ga je podsjetio da se uz potpise nalazi i pečat Ureda predsjednika Vlade RH.

Vijesti:

Oprosti što sam ti pokvario noć…
OSTAVINSKI POSTUPAK
NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

Saucha tvrdi da nije znao, USKOK da je
“Rekao je tada da je to sve mogao napraviti i netko iz Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, što sam ja opovrgnuo”, rekao je istražiteljima Matešić prije podizanja ove optužnice. Zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac zaključio je zato da je Saucha očito znao kako se trošio novac namijenjen službenim putovanjima.

Sam Saucha u svojoj je obrani isticao da je posebno pazio na potrošnju proračunskog novca Ureda predsjednika Vlade, te je čak znao i odbiti poneko službeno putovanje, ako je smatrao da nije potrebno na njega ići.

 

Povezane vijesti

Jeste li znali: Koji je zapravo posao predsjednika?

Intervju s Jasnom Petrović: Poziv na uvođenje hitnih mjera protiv siromaštva starijih osoba!

Intervju s Jasnom Petrović: Poziv na uvođenje hitnih mjera protiv siromaštva starijih osoba!

U HDZ-u događa se cijela drama!

Evo kako se Zoran Milanović zahvalio umirovljenicima koji su ga poduprli!

IZLIZALE IM SE FOTELJE: Vlada nabavlja namještaj koji ćemo platiti 680 tisuća kuna