Blog Naše priče Zdravlje

Naše zdravlje je u našim rukama

 

Čula sam neki dan, na Dobro jutro Hrvatska, najavu dr. Jakovljevića, jednog od vodećih liječnika o mentalnom zdravlju, o održavanju nekog skupa na tu tematiku. I to me podsjetilo na Hipokratovu postavku o nedjeljivosti duha i tijela, o integrativnom , holističkom i personaliziranom pristupu čovjeku koji je bolestan. A baš to često izostane u našoj današnjoj medicini. Liječnici nam danas nude lijek i to sve bolji i sve skuplji . I liječe posljedice. A uzrok ? Time se rijetko tko bavi.

 

Holistički pristup zdravlju podrazumijeva shvaćanje čovjeka kao cjelovitog bića koje čine njegovo tijelo, um i duh. Za razliku od današnje medicine, koja uglavnom liječi bolesti , holistička medicina sagledava sve aspekte čovjeka i njegove prirode. Treba živjeti uvažavajući prirodne zakonitost, biti u skladu sa sobom is a svojom okolinom i tada neće doći do bolesti.

Naše zdravlje je u našim rukama i kad dođe do neravnoteže, dolazi i do pojave bolesti. Ono što tada treba činiti je vratiti se u ravnotežu. To znači da moramo posveti pažnju svojoj hrani, moramo se kretati i dovesti tijelo u dobru fižičku kondiciju i dovoljno spavati jer se tada tijelo oporavlja i samoozdravljuje. Treba osvijestiti u sebi svaki trenutak u kojem živimo i usredotočiti se na pozitivno razmišljanje.

 

Nakon godine dana borbe s posljedicama jedne atipične upale pluća i lumboishijalgije, koja me gotovo paralizirala, mislim da sam napokon izašla iz tog začaranog kruga “ hodanja kod doktora na kontrole “. Sada intenzivno uvježbavam novu koreografiju bacathe, zajedno s mojim prijateljima iz Plesne skupine Dubrava, a koja djeluje u okviru Gerontološkog centra Doma za starije Dubrava. Izvest ćemo je na nastupu u okviru Svjetskog dana pleasa, 27.4.2018. u Kerempuhu.

Veselim se svakom novom danu. Što i vama želim

 

 

Umirovljenica gđa Pilić, Treća dob.