• Naslovnica
  • Društvo
  • ‘NAPUSTIO NAS JE NAŠ ŠECO’ U 88-godini umro ugledni riječki glumac Slavko Šestak
Društvo

‘NAPUSTIO NAS JE NAŠ ŠECO’ U 88-godini umro ugledni riječki glumac Slavko Šestak

RIJEKA – Glumac Slavko Šestak, dugogodišnji prvak Hrvatske drame i prvak Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca iz Rijeke, glumac umro je 7. rujna u 88. godini, izvijestili su u petak iz riječkog HNK-a.

„Napustio nas je svestrani glumac koji je cjelokupnim svojim opusom i umjetničkim djelovanjem utkan u kulturno biće grada Rijeke, čijem je kazalištu bio odan još od 1953. godine. Napustio nas je naš Šeco, vječni kazališni mladić“, stoji u priopćenju za javnost HNK.

Slavko Šestak rođen je 1929. u Karlovcu gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu te je ptoom studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prvi je glumački nastup ostvario u rodnom gradu a prvi profesionalni angažman u tadašnjem splitskom Narodnom kazalištu u sezoni 1950/51.  1953. godine prelazi u riječko Narodno kazalište „Ivan Zajc“ u Rijeci kojem je ostao vjeran cijeli svoj glumački vijek.

Jednako uspješno i suvereno tumačio je uloge iz klasičnoga i suvremenoga svjetskog repertoara, poput  Mercutija u „Romeu i Juliji”, Cassija u „Otelu”, Vratila u „Snu Ivanjske noći” i Kralja Leara Williama Shakespearea,  Fortunata u „Ribarskim svađama” Carla Goldonija, Markiza od Pose u „Don Carlosu” Friedricha Schillera; Gradonačelnika u „Revizoru” N. V. Gogolja; Gajeva u „Višnjiku” A. P. Čehova, ocijenilo je riječko kazalište.

Šetak se osobito istaknuo ulogama u djelima hrvatskih autora – Marina Držića (kao Skup u „Dundi Maroju”), Ivana Gundulića (Divjak u „Dubravki”), Miroslava Krleže (Krešimir Horvat u „Vučjaku”, Puba u „Gospodi Glembajevima”, Aurel u „Ledi” i Doktor u „Na rubu pameti”), Mirka Božića (Blaž Bogdan u „Pravedniku”) te Drage Gervaisa (Celestin u komediji „Duhi” i Admiral u „Karolini Riječkoj”).

Ostvario je zapažene uloge i u mjuziklima te rock operama, ističu iz riječkoga HNK-a.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu Nagrade Vladimira Nazora za ulogu Gradonačelnika u Gogoljevu „Revizoru”, Nagrade Revije musicala za Profesora Higginsa u „My Fair Lady”, Nagrade na susretu kazališta Hrvatske u Slavonskom Brodu za Gervaisovog Celestina u „Duhima”, te Nagrade Grada Rijeke za ulogu Mokorela u predstavi „Zvijezde su vječne” i Nagrade Grada Rijeke za životno djelo na području kazališne umjetnosti.

Komemoracija Slavku Šestaku održat će se u srijedu, 13. rujna u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u 13 sati.prenosi

Anketa

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Related posts

Istraživanje pokazalo da žensko lice nakon 50.godine stari tri puta brže od muškog

Konačno i zaslužen odmor naših saborskih zastupnika

Maketa Vukovarskog vodotornja predana izaslaniku gradonačelnika Vukovara

Ostavi komentar