"> Nakon ospica je imunitet vrlo oslabljen i sklon infekcijama - Treća dob Hrvatska
">
Društvo Medicina Zdravlje

Nakon ospica je imunitet vrlo oslabljen i sklon infekcijama


Foto:Dreamstime

Ospice napadju imunitet i vrlo su ozbiljna bolest. Nova istraživanja otkrila su da imunitet ‘gubi pamćenje’ na prethodno preboljele infekcije. Zato je važno cijepiti se jer se sve to može izbjeći.prenosi

Cijepljenje je za sad jedina poznata prevencija od zaraze ospicama, vrlo zarazne virusne bolesti koja može završiti i smrtnim ishodom, ističu virolozi.

Cjepiva su djelotvorna i nesumnjivo spašavaju živote. Jedna doza cjepiva pruža zaštitu u 95 posto cijepljenih, a dvije doze u više od 99 posto cijepljenih.

– Kad god primijenite cjepivo protiv ospica, smanjujete dječji mortalitet – istaknuo je nizozemski virolog Rik de Swart.

U Zagrebu je ovih dana jedan oboljeli dobio ospice jer nije dobio obje doze cjepiva već samo jednu.

No prema novim istraživanjima najgore kod ospica nisu simptomi bolesti već brisanje memorije imuniteta na prethodno preboljele infekcije. Do tih otkrića došli su stručnjaci s Harvarda i Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus iz Nizozemske. Potom su zajedno proučavali nove podatke i uspoređivali zdravstvene podatke britanske djece od 1990. do 2014. godine.

Pet godina nakon što su preboljeli ospice djeca su obolijevala od više infekcija nego djeca koja nisu preboljela ospice. Djeca koja su preboljela ospice u 15 do 24 posto slučajeva su više dobivala lijekove za infekcije od druge djece, otkrili su.

Tu pojavu kada tijelo gubi sjećanje na prethodno preboljele infekcije nazvali su “imunološkom amnezijom” i svoja saznanja objavili 2018. u medicinskom časopisu BMJ Open.

Epidemiolog za zarazne bolesti i patolog Michael Mina s Harvarda i virolog Rik de Swart sa Sveučilišta Erasmus iz Nizozemske pronašli su slične rezultate u Engleskoj, Walesu, SAD-u i Danskoj.

U godinama nakon preboljelih ospica veza između ospica i smrti od drugih infekcija je bila jača.
– Svaka promjena u podacima o smrtnosti može se povezati s preboljelim ospicama unazad 30 mjeseci. Nije jasno kako imunološke stanice na kraju uspiju vratiti sjećanje, no uz nove metode koja mogu mjeriti memoriju stanica, nadamo se da ćemo moći otkriti kakav je to proces. Kod mnoge djece ospice prođu bez komplikacija – ustvrdio je Mina.

– Ospice snižavaju imunitet više od mjesec dana nakon preboljene zaraze, pa pacijenti često razviju komplikacije uz neku bakterijsku infekciju poput upale pluća i slično. I u konačnici, kod ospica se može razviti spora virusna infekcija mozga, tzv. SSPE koja se ne mora očitovati čak i do nekoliko desetljeća od obolijevanja, a rezultira potpunim neurološkim uništenjem i smrću pacijenta. Takvo je stanje rijetko, za njega ne postoji izlaz ni terapija, a u Hrvatskoj smo unazad 15 godina imali šest takvih slučajeva. SSPE se ne pojavljuje kod cijepljenih ljudi. Naime, u cjepivu se također nalazi virus ospica, ali ne izaziva klinički manifest bolesti niti može stvoriti perzistenciju u mozgu, a štiti nas od zaraze – pojasnio je prof. Tešović dodajući kako su upravo dodatne komplikacije razlog zbog kojeg su ospice toliko opasne.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Liječnici upozoravaju: Ovo je 13 načina na koje potajno uništavate vlastitu jetru!

Administrator

NEZAPAMĆENA ODLUKA AUSTRALSKIH VLASTI: Ubit će 10 tisuća deva jer piju previše vode

Administrator

Čuva srce, prevenira tumore i autoimune bolesti, a činjenica je da nam ga svima nedostaje

Administrator

AKTIVNO U SAVEZU UDRUGA UMIROVLJENIKA I STARIJIH OSOBA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Administrator

Intervju s Jasnom Petrović: Poziv na uvođenje hitnih mjera protiv siromaštva starijih osoba!

Administrator

Nova tehnologija razdvajanja sperme možda omogući odabir spola djeteta

Administrator