"> Nakon 43 godine radnog staža – penalizacija - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

Nakon 43 godine radnog staža – penalizacijaNakon 43 godine radnog staža – penalizacija

 

70-godišnji umirovljenik, Ivan Ž., skupio je čak 43 godine radnog staža, no unatoč tome mirovina koju je dobio je upravo ona s velikom penalizacijom iz razloga što je gospodin u mirovinu otišao – prerano.

4 godine nakon što se umirovio donesen je zakon koji bi ga spasio od penalizacije, no on nema pravo pozvati se na njega.  2010. godine otišao je u prijevremenu mirovinu sa svojih 60 godina čime je „zaslužio“ penalizaciju od 9 posto, bez obzira na njegov radni staž od čk 43 godine.

Institut prijevremene starosne mirovine za dugogodišnje osiguranike stupio je na snagu 1. siječnja 2014. godine, te na njega imaju pravo svi radnici koji su skupili 41 godinu radnog staža te imaju barem 60 godina. Da je Ivan Ž. rođen samo 4 godine kasnije, bio bi nagrađen sa 9 posto većom mirovinom, no država ne priznaju uvjete retroaktivno.

“Zakoni nemaju retroaktivno djelovanje, što znači da se uvjeti koje propisuju važeći zakoni ne mogu primijeniti na prava zatečenih korisnika, osim ako zakon koji je na snazi svojim odredbama ne propisuje drugačije”, odgovorili su iz HZMO-a.

Jedini način za „prebacivanje“ na veću mirovinu bio bi povratak na posao na barem godinu dana punog radnog vremena, bilo uz zamrzavanje mirovine sa punim radnim vremenom ili pak sa manjom mirovinom na dvije godine pola radnog vremena.

Samim time ostvaruju pravo na novu mirovine kojom mogu iskoristiti sva trenutno važeća mirovinska prava koja možda nisu postojala u trenutku njihovog umirovljenja. 

“Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2019. korisnicima prijevremene starosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika omogućeno je ostvarivanje prava na novu starosnu mirovinu, prijevremenu starosnu mirovinu ili starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika pod uvjetom da je korisnik nakon stjecanja prava na mirovinu navršio najmanje jednu godinu staža osiguranja (radno staža, op.a.), u kojem slučaju pravo na novu mirovinu korisnik može ostvariti nakon prestanka zaposlenja, odnosno obavljanja djelatnosti po osnovi koje je obvezno osiguran”, poručili su iz HZMO-a.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Svima koji su mlađi od 55 godina mirovine padaju 27%!

Administrator

Loši statistički podaci utječu na ocjenu mirovinskog sustava Europske komisije za Hrvatsku

Administrator

Mirovinski fondovi novac će mirovinaca usmjeriti u projekte i inovacije poduzeća

Administrator

Besplatni pravni savjeti za osobe u trećoj dobi

Administrator

ONI TAKO RADNICIMA KAŽU HVALA Ikea će zaposlenicima u Hrvatskoj uplatiti dodatnih 3087 kuna za njihove buduće mirovine

Administrator

I umirovljenici iz Njemačke ponekad rade u mirovini, no nisu svi na rubu siromaštva

Administrator