Zanimljivosti

Najčešći uzroci inkontinencije i načini umanjenja posljedica inkontinencije 

 

Urinarna inkontinencija je stanje nevoljnog i nekontroliranog otjecanja mokraće. Česta je pojava i predstavlja značajni zdravstveni i socijalni problem koji utječe na kvalitetu života osobe, a često i cijele obitelji.

 

Muškarci se značajno rjeđe susreću sa problemom urinarne inkontinencije, zahvaljujući strukturi muškog urinarnog trakta.

Inkontinencija mokraće se može dogoditi u svako životno doba, ali se uzroci među dobnim skupinama mogu razlikovati.

 

S obzirom na uzroke i simptome razlikujemo više tipova urinarne inkontinencije.

 

Stresna inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije, a predstavlja nevoljno otjecanje mokraće uzrokovano povišenim tlakom u maloj zdjelici uslijed slabosti ili oštećenja mišićnog dna zdjelice. Uzroci su vaginalni porodi, rađanje velike djece, debljina, kronični kašalj (pušenje).

 

Urgentna inkontinencija je nevoljno i iznenadno otjecanje urina praćeno jakim nagonom za mokrenjem (urgencijom). Pojava jakog nagona za mokrenjem provocira šum vode, pranje ruku i sl.

 

Miješana inkontinencija je kombinacija stresne i urgentne inkontinencije. Javlja se i u miru i kod napora, a ovisno o kojem tipu oštećenja se radi, taj tip inkontinencije i dominira.

 

 

Prekomjerno aktivan mjehur  (PAMM) uključuje učestalo mokrenja sa ili bez pojačanog nagona na mokrenja, noćno mokrenje, te odlazak na WC bez odlaganja. Uzrok je  slabost mišićnog tkiva samog mjehura kao posljedica oštećenja živčanog sustava, koji kontrolira njihov rad ili otežanog otjecanja mokraće zbog promjena u mokraćnoj cijevi.

 

Neurogeni mjehur nastaje kao posljedica ozljeda živčanog sustava. Ako se radi o ozljedi središnjeg dijela neurološkog sustava mjehur ima mali kapacitet zbog jakog tonusa detruzora.

 

Prelijevajuća inkontinencija nastaje zbog prerastegnutosti mokraćnog mjehura i nemogućnosti njegovog pražnjenja. Najčešći uzroci su neurološke lezije gornjeg i donjeg motoneurona, opstrukcije (tumori, stikture, fibroze, zdjelične mase, potpuni uterovaginani prolaps), lijekovi (triciklički antidepresivi, antikolinergici, alfa agonisti) te osnovne bolesti (dijabetes, psihoza, hipotireoidizam).

 

Ukoliko se inkontinencija ne može u potpunosti kontrolirati sa ciljanim liječenjem, na tržištu postoji posebno oblikovani ulošci i pelene za inkontinenciju koje pomažu pacijentima da se osjećaju ugodno i suhima.

Vodeći proizvođač programa za inkontinenciju je švedska firma Attends, sa dugogodišnjom tradicijom čiji proizvodi su dermatološki testirani, ne sadrže lateks niti PVC.

Za vrlo blagi do umjereni oblik inkontinencije namijenjeni su  ulošci s posebno velikom moći upijanja Attends Soft . Zbog brzog upijanja urina posebno su pogodni za kožu te pružaju osjetnu suhoću, a oblikom prilagođeni tijelu sigurno štite i diskretni su za nošenje.

Temeljem testiranja, a zbog svoje kvalitete, Attends je već 8 godine za redom dobitnik certifikata proDERM. Testiranje je pokazalo da su Attends proizvodi izvrsni za očuvanje zdravlja kože kod pacijenata sa inkontinencijom.

 

Produženjem životnog vijeka inkontinencija predstavlja sve češći problem, zato je potrebno o tome otvoreno razgovarati.

Današnja medicina i tehnologija svojim bogatim programom nudi pomoć za umanjenje posljedica i neugodnosti uzrokovane inkontinencijom.

 

Proizvodi Attends dostupni su u Elbi Medikal specijaliziranim prodavaonicama, putem Elbi Medikal web shopa te u ljekarnama. Tvrtka Elbi Medikal, osnovana 1995. u Koprivnici, članovima nacionalnog portala Treća dob, odobrava popust uz predočenje članske iskaznice na sljedećim maloprodajnim mjestima:

Maloprodaja Koprivnica, Trg Eugena Kumičića 11, 48 000 Koprivnica, tel: 048/641 393

Maloprodaja Dugo Selo, Josipa Zorića 22, 10370 Dugo Selo, tel: 01/ 2750 980.

 

Poduzeće Elbi Medikal, se bavi prodajom proizvoda i usluga koji poboljšavaju kvalitetu života ljudi u trećoj životnoj dobi, onima sa zdravstvenim poteškoćama, a posebno u području inkontinencije. Elbi Medikal je distributer najkvalitetnijih globalnih brandova u programu inkontinencije, dijabetesa, medicinske opreme i pomagala, medicinskog potrošnog materijala, ortopedske obuće, a svoje poslovanje širi i na područje zdrave prehrane, kako bi poduzeće holističkim pristupom odgovorilo na sve potrebe kupaca.

 

Dođite i uvjerite se u kvalitetu naših proizvoda.

 

Vaš Elbi Medikal! Više pogledajte na našoj stranici www.elbi-medikal.hr

 

Related posts

Valentinovo je dan srca sretnih svih. „Gdje si moje medeno, bez tebe mi je ledeno?“

Sretan Uskrs!

Isprobajte TENA Pants upijajuće gaćice – klikom dobivate besplatni uzorak

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com