"> Nacionalna mirovina ni iz mirovinskog ni iz socijalnog sustava - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

Nacionalna mirovina ni iz mirovinskog ni iz socijalnog sustava

Nacionalna mirovina ni iz mirovinskog ni iz socijalnog sustava

 

Nacionalna mirovina, popularni naziv za nacionalnu naknadu za starije, uskoro bi se mogla realizirati, što su u HRT-ovo radijskoj emisiji „U mreži prvog“ prokomentirali Melita Čičak, pomoćnica ministra rada, Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a te Biserka Budigan, potpredsjednica Sindikta umirovljenika Hrvatske.

Nacionalna naknada za starije zakonski je prijedlog kojim se predlaže isplaćivanje naknade od 800 kuna starijima od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu, odnosno bez minimalnih 15 godina radnog staža.

“Radna skupina radi jako vrijedno već godinu dana. Sastavljena je od Akademska zajednice, Udruge umirovljenika, međuresorne suradnje drugih ministarstava i uzimajući u obzir europsku praksu predlažemo uvođenje nacionalne naknade za starije osobe, znači za one koji imaju više od 65 godina, nemaju uvjete za mirovinu, koji nemaju dodatne prihode i koji su u RH prebivali 20 godina prije podnošenja zahtjeva”, objasnila je Melita Čičak te nastavila,
“Radi se o jednom novom Institutu koji nema nikakve veze s mirovinskim sustavom, ali isto tako nije izravno iz sustava socijalne skrbi, nego se radi o jednom novom institutu socijalne sigurnosti gdje želimo pokriti one koji do sada nisu na odgovarajući način bili zaštićeni niti u jednom od ova dva sustava koje sam navela”, kazala je Čičak.

U Republici Hrvatskoj živi čak 60 tisuća starijih osoba koje nisu u sustavu socijalne skrbi dok istovremeno ispunjavaju uvjete za nacionalnu mirovinu.

No, dok s jedne strane Biserka Budigam sa SUH-om pokušava izboriti nacionalnu mirovinu iz razloga što „ … mladi odlaze, stari su prepušteni sebi, ostali su na minimalnim mogućnostima za život”,s druge strane, Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a upozorava kako se radi o novcu poreznih obveznika, dok se istovremeno obezvrjeđuju umirovljenici koji su za svoje minimalne mirovine morali raditi barem 15 godina.

Ne možete siromaštvo riješiti kroz jedan zakon, nego je to skup mjera kroz više zakona”, kazao je Hrelja.

Pomoćnica ministra Melita Čičak komentirala je kako bi sustav nacionalnih mirovina funkcionirao kao zaseban institut, umjesto da se provlači kroz mirovinski ili pak socijalni sustav.

“Znači zajamčena minimalna naknada odnosi se na cijelo pučanstvo, a ne samo na stare. Mi ovdje uvodimo jedan institut gdje štitimo starije ljude. To je jedan novi institut, zato nismo išli tražiti rješenje kroz sustav socijalne skrbi”, kazala je.

“Ja dijelim nezadovoljstvo sa svima koji nisu za ovo, jer sustav mirovinsko osiguranja počiva na uplatama doprinosa kroz godine, kroz desetljeća  i te mirovine se ne smiju obezvrjeđivati. Bit ću zadnji čuvar sustava mirovinskog osiguranja, a ovo neka ide u socijalu”, poručio je Silvano Hrelja.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

OTVORENO PISMO HRVATSKOJ VLADI: POVEĆAJTE CENZUS ZA DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE!!

Administrator

Četiri umirovljeničke stranke potpisale sporazum o ujedinjenju

Administrator

STRUČNJACI PORUČUJU: MIROVINSKI FONDOVI KAMATARE DRŽAVU

Administrator

Novi model kako spasiti starije stanovništvo i riješiti se loših politika!

Administrator

Roditelji bez mirovine tužili djecu i tražili da ih uzdržavaju, sud ih odbio

Administrator

ZAŠTO JE DRUGI MIROVINSKI STUP NEODRŽIV?

Administrator