Zdravlje

Na upaljeni zglob ide smrznuti grašak, a na mišić topli ručnik

 

Obloge na ozljedi treba držati najviše 15 minuta, a potom treba čekati pola sata do sat te ponoviti terapiju. Hladiti treba i ozljede poput kronične boli u koljenu kod trčanja

Kod naglih i oštrih traumatskih ozljeda, kao što su pad ili uganuće, pri čemu zglob može biti natečen, osjetljiv i topao na dodir, najbolja prva pomoć je mirovanje i hlađenje zgloba, kaže dr. med. Vlasta Urban Tripović, specijalistica za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i vlasnica Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Puli.

– Možete stavljati mokri ručnik, obloge s kockicama leda ili vrećicu zamrznutog graška koji će se dobro prilagoditi tijelu. Oblog držite 15-ak minuta, maknite ga na pola sata ili sat, dok se koža ne ugrije, pa ponavljajte hlađenje – kaže naša sugovornica. Toplina je, dodaje, znak upale koju hlađenjem ublažavamo.

Dreamstime | Autor: Dreamstimefoto: Dreamstime

Kad su u pitanju povrede i bolna stanja kod kojih je koža hladna, tada se bolno mjesto zagrijava. Najčešće je riječ o kroničnim ukočenjima i bolovima u mišićima, koje toplinom treba opustiti.prenosi

ZA NEKOLIKO MINUTABoli vas uho? Ovaj odličan trik brzo oslobađa boli i infekcije

To se dobro postiže vlažnim toplim ručnicima ili posebnim toplim oblogama za sportaše. Zglobove i mišiće smijete zagrijavati 20-ak minuta, pa napraviti pauzu te ponoviti. Bolna mjesta mogu se zagrijavati i prije vježbanja, kako bi se ublažili grčevi mišića.

Related posts

Kako se rješiti prekomjernog znojenja

Da prestanemo jesti kruh, što bi se dogodilo?

Znate li što znače ove trakice na bananama i čemu služe?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com