"> Na koje sve načine umirovljenik može ostvariti dodatnu zaradu? - Treća dob i 50+
">
Društvo Mirovine

Na koje sve načine umirovljenik može ostvariti dodatnu zaradu?

 

Može li umirovljenik uz korištenje mirovine i raditi?

Mnoge osobe starije životne dobi, zbog malih mirovina, prisiljene su tražiti dodatan izvor prihoda kako bi popravile svoj kućni budžet. No mnogi od njih nisu upoznati sa svim mogućnostima zapošljavanja umirovljenika, a većina njih strahuje i od gubitka prava na mirovinu ukoliko se odluče za privremeno zapošljavanje. Stoga u nastavku saznajte na koje sve načine možete popraviti svoju financijsku situaciju, a da pritom ne izgubite pravo na mirovinu.

Rad umirovljenika na ugovor o radu na pola radnog vremena

Ukoliko ste otišli u starosnu mirovinu, možete se zaposliti na temelju ugovora o radu, ali na samo pola radnog vremena ( četiri sata dnevno ) kako bi i dalje primali vašu mirovinu u cijelom iznosu odnosno kako se ne bi obustavila njena isplata. No bitno je napomenuti kako ovo ne vrijedi za one u prijevremenoj mirovini, u tom slučaju ostvarujete pravo na rad, ali vam neće biti isplaćena mirovinska primanja.

Rad umirovljenika na ugovor o djelu

Umirovljenici također mogu raditi putem ugovora o djelu bez da izgube pravo na isplatu mirovine. Putem ugovora o djelu možete obavljati jednokratne poslove koji se obično sastoje od obavljanja nekog fizičkog ili intelektualnog rada određene količine i kakvoće, do određenog roka i uz određenu naknadu.

Sezonski rad umirovljenika u poljoprivredi

Za umirovljenike je također pogodan i sezonski rad u poljoprivredi. Bez gubitka prava na mirovinu možete obavljati sezonske poslove u poljoprivredi i to najduže 90 dana.

Kućna radinost i dopunsko zanimanje

Obavljanjem kućne radinosti i dopunskog zanimanja postoje pogodnosti za umirovljenike jer umirovljenici obavljanjem kućne radinosti ili dopunskog zanimanja ne uspostavljaju svojstvo osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju, što znači da za njih ne postoji obveza plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje, te im se mirovina ne obustavlja.

Kako bi ostvario dodatnu zaradu, registriraj se na danasradim.hr i budi obaviješten o najboljim sezonskim i privremenim poslovima u tvojoj okolici!danasradim.hr

 

TRAŽITE POSAO (50+) Prijavite se na: http://mojposao.trecadob.com/

 

 

tags:posao za umirovljenike

Povezane vijesti

Prijateljstva iz mladosti imaju posebnu, gotovo čarobnu moć da nas vrate nama samima!

Administrator

Pravni savjeti

Administrator

Dio stanara na Jarunu prijavio HT i predstavnika suvlasnika zgrade DORH-u

Administrator

Kako vi vidite odnos između mladih i starijih? Treba li starijima pomoć mladih?

Administrator

Evo zbog čega je sve pretilost u starijoj dobi opasna!

Administrator

Hoće li na kraju biti povećanja doprinosa za drugi mirovinski stup?

Administrator