• Naslovnica
  • Blog
  • Multipla skleroza je veliko sranje … to je gorka istina
Blog Zdravlje

Multipla skleroza je veliko sranje … to je gorka istina

Mogu li biti iskren na trenutak? Bez pretvaranja. Nema skrivanja iza razbijenih osmjeha ili klasičnog prikrivanja stvarnosti kakav je život za osobu s multiplom . Ne žalim se. Nema cviljenja. Samo gola istina.
MS je sranje. Ima trenutaka kada nije baš veliko “sranje”, ali još uvijek je u konačnici sranje.
Izgubio sam gomilu prijatelja, radno mjesto, karijeru, a i osjećaj u više dijelova svog tijela, jasnoću vida, svoju neovisnost, pa čak i moj um nije uopće bistar s vremena na vrijeme. Nema tog djela mog života koji MS nije dotaknuo. Moram priznati, prilično je temeljit u zajebavanju sa svim aspektima mog života.
Govoriti istinu o onome što se događa uglavnom nije jako pozitivno. Ali ni poricanje stvarnosti onoga što se događa nije neko rješenje. Svakako, to može učiniti da se netko tko gleda nas život osjeća bolje, ali mi nismo ovdje da bi se netko osjećao bolje razmišljajući o nasoj stvarnosti, ukoliko mu tako nešto uopće padne na pamet . Ja sam umoran od prikrivanja svoje boli da bi se netko drugi mogao bolje osjećati.
Moja stvarnost je upravo takva … stvarna. Jutros sam se već jednom istuširao. Ne zato što mi je bio potrebno osvježenje za početak dana, već zato što nisam stigao do toaleta dovoljno brzo i završio sam u… neredu. Imam samo nekoliko sekundi da primijetim da moram otici do WC-a, a jutros sam trebao još nekoliko dodatnih sekundi da bih mogao stići do WC-a. No, nisam ih dobio. MS mi ih nije poklonio.
Nezgode se često događaju s ljudima sa MS-om. Kada nema nezgode sa kupaonicom, prilično sam vješt u tome da mi iz ruku ispadne bilo što . To znači ukratko da ostavljam tragove nereda diljem stana. Mislim da sam gori od malog djeteta i u mogućnosti stvoriti izuzetan nered u trenu , takav nered za koji nisam niti mislio da je moguć. Čak i koristim kuhinjsku krpu ispod tanjura kad jedem da mi ne pada hrana po odjeći i ne prevrnem tanjur.
A brošure i osobe s MS-om, koje se smiješe sa tih reklama energične su dok hodaju ponosno po svijetu … a lažne su. Kad bi umjesto njih stavili stvarne ljude, sigurno se nebi smiješiti, barem ne svi, ali ukoliko bismo to učinili, učinili bi to uz pomoć štapova za hodanje, invalidskih kolica, prsluka za hlađenje i proteza. Zašto sakrivati te stvari od svijeta? Jednostavno to ne razumijem.
Neću se pretvarati da je život dobar onda kad nije. Neću sakrivati svoju istinu. Ono što ću učiniti jest zadržati nadu da još uvijek postoji svrha i smisao u mom životu čak i sa tim MS-om. Ono što ću učiniti je da govorim o svojoj borbi kako se drugi ne bi osjećali usamljeni i tako će možda moći skupiti snagu koja im je potrebna da izdrže boli sa kojim se suočavaju svo vrijeme. Ono što ću učiniti jest podijeliti osmijeh za koji se nadam da će uljepšati život drugih ljudi. Ono što ću učiniti da ne odustanem čak i onda kad bi mi mahanjem bijelom zastavom bilo mnogo jednostavnija opcija.
Ono što ću učiniti je da vam kažem koliko ste vi u stvari čudesni. Prošli ste kroz nemoguće … jači, otporniji i hrabriji nego što ste ikada i pomislili da je moguće.
Potrebna je hrabrost da se suočite s danima ispunjenim neizvjesnošću, boli, grčevima i slabostima mišića. Potrebna je hrabrost da se podignete nakon pada. Potrebna je hrabrost da se živi s multiplom sklerozom … i znate što? Vi to upravo radite!
Zadovoljstvo je i čast je boriti se pored vas rame uz rame !
Budite jaki i kao i uvijek
Hvala vam na čitanju!

IVAN NOVAK

 

Povezane vijesti

Kako liječenje utječe na razvoj multiple skleroze

RRMS

Nekontrolirano drhtanje može biti simptom brojnih stanja

Kako bilo tko može biti pozitivan dok živi s multiplom sklerozom

Rizik JC virusa za osobe s MS-om

Medicinska konoplja pomaže oboljelima od multiple skleroze