Lifestyle

Mnogi nisu svjesni koliko je pohvala važna za ljudsku psihu

Postoje znanstveni dokazi da pohvale pozitivno utječu na motivaciju. Naime, komplimenti u mozgu aktiviraju centre za nagradu, iste koji se aktiviraju kada čovjek nenadano dobije novac. Iskreni kompliment koji dobijemo čak i do godinu dana ostavlja utjecaj na nas. Pa što je tako moćno u lijepoj riječi? Psihoterapeutkinja i stručnjakinja za veze dr. Rachel Sussman objasnila je za Insider kako komplimenti pomažu da se čovjek osjeća primijećeno i priznato, što su dvije univerzalne ljudske potrebe. – Većina samo želi da drugi primijete ono što rade i da to poštuju – objasnila je dr. Sussman i napomenula kako se dobar kompliment nikako ne mora odnositi na nečiji izgled.PRENOSI

Ljudima znači kad dobiju razne komplimente, kad se pohvali njihov uspjeh, karakterna crta ili trud koji su uložili da nešto naprave, pa makar se radilo o večeri; važno je samo da je kompliment iskren.
Postoje i znanstveni dokazi da pohvale pozitivno utječu na motivaciju. Naime, komplimenti u mozgu aktiviraju centre za nagradu, a jedna je studija pokazala da se isti centri aktiviraju i kad čovjek nenadano dobije novac, mozak jedno i drugo doživljava kao nagradu.  

A ako spadate među one koji ne znaju prihvatiti kompliment ili tvrdite da ih ne volite, kaže dr. Sussman, trebali biste dokučiti koji su za to razlozi jer iza toga možda stoji poveći problem s niskim samopouzdanjem.

Povezane vijesti

SRELA SAM SREĆU

Istraživanje pokazalo da žensko lice nakon 50.godine stari tri puta brže od muškog

5 razloga zašto psihički jake i stabilne osobe NE reagiraju na UVREDE

Pomirišite ružmarin što češće: U mozgu će se dogoditi čudo!

Volite kako bi bili mirniji, zdraviji i manje usamljeni ljudi – 8 koraka prema povezanosti

Znanstvenici otkrili ‘biomarkere’ u krvi koji će u starosti odrediti vrijeme smrti