Lifestyle

Mnogi nisu svjesni koliko je pohvala važna za ljudsku psihu

Postoje znanstveni dokazi da pohvale pozitivno utječu na motivaciju. Naime, komplimenti u mozgu aktiviraju centre za nagradu, iste koji se aktiviraju kada čovjek nenadano dobije novac. Iskreni kompliment koji dobijemo čak i do godinu dana ostavlja utjecaj na nas. Pa što je tako moćno u lijepoj riječi? Psihoterapeutkinja i stručnjakinja za veze dr. Rachel Sussman objasnila je za Insider kako komplimenti pomažu da se čovjek osjeća primijećeno i priznato, što su dvije univerzalne ljudske potrebe. – Većina samo želi da drugi primijete ono što rade i da to poštuju – objasnila je dr. Sussman i napomenula kako se dobar kompliment nikako ne mora odnositi na nečiji izgled.PRENOSI

Ljudima znači kad dobiju razne komplimente, kad se pohvali njihov uspjeh, karakterna crta ili trud koji su uložili da nešto naprave, pa makar se radilo o večeri; važno je samo da je kompliment iskren.
Postoje i znanstveni dokazi da pohvale pozitivno utječu na motivaciju. Naime, komplimenti u mozgu aktiviraju centre za nagradu, a jedna je studija pokazala da se isti centri aktiviraju i kad čovjek nenadano dobije novac, mozak jedno i drugo doživljava kao nagradu.  

A ako spadate među one koji ne znaju prihvatiti kompliment ili tvrdite da ih ne volite, kaže dr. Sussman, trebali biste dokučiti koji su za to razlozi jer iza toga možda stoji poveći problem s niskim samopouzdanjem.

Anketa

Za koga biste od ovih kandidata glasali da su danas predsjednički izbori?

Related posts

Bez ribanja: Zagorjeli talog s tepsije uklanja prašak za rublje

Glazbenica od rođenja: Sa 106 godina bubnja i uživa u životu

KAKO KVALITETNO ISKORISTITI SVOJE SLOBODNO VRIJEME U ZRELIJOJ DOBI

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com