Naše priče

Mirjana Delić (89): Ne trošite život na utrku za novcem…

Nekadašnja balerina organizira baletne predstave u domu umirovljenika na Zenti, a ljeta provodi na Šolti. Sa slavnim Hajdukovim nogometašem Svemirom Delićem dijelila je najljepše životne trenutke

Nekadašnja balerina Mirjana Delić, iako je blizu 90. godine, privlači okretnim humorom i pričama iz bogatog života, posebice onim vezanima uz prošlost starog Splita, koju su itekako obilježili članovi njene obitelji.

U hladnijem dijelu godine živi u splitskom domu umirovljenika na Zenti, za koji kažu da nema ljepšeg u Hrvatskoj, a za ljetnih mjeseci otisne se u Maslenicu na Šolti, gdje je podigla kuću sa suprugom Svemirom Delićem, nekadašnjim obrambenim igračem Hajduka i Dinama, koji je preminuo u siječnju. Ove godine jedna za drugom zaredale su obiteljske tragedije. Mirjani je umro i mlađi brat, poznati splitski lutkar Ivica Tolić, te nećak za kojeg je bila vrlo vezana, no nije se predala tuzi.

S Bearom u Erinu kolu

Lani je Delić pred božićne blagdane, zahvaljujući prijateljstvu s baletanom Dinkom Bogdanićem, dovela u dom na Zenti baletnu predstavu “Orašar” dok je on ravnao Baletom splitskog HNK.

– Bogdanić je doveo tu i djecu s baletnom štangom da ovdašnji stanari pored predstave vide i kako se vježba balet. Nekima je to ovdje bio prvi susret uopće s baletom uživo i bili su potpuno oduševljeni – ispričala je Mirjana.

foto: Dalmatinski portal

U balet je ušla još kao djevojčica prije Drugog svjetskog rata.

– Krenula sam prvo učiti kod Ane Roje kao dijete iz umjetničke obitelji, a kasnije, kad je bilo novca, išla sam i na privatnu poduku kod gospođe Katić. No sve je stalo s ratom, tad su Talijani raspustili kazalište, bio je strašan pritisak s njihove strane. Nakon oslobođenja Ivica Tijardović i ostali pokrenuli teatar, a bio je tu i moj otac, koji je radio kao scenograf. Skupili su i nas djecu koja su nešto znala. Zanimljivo da je prvi moj plesni partner u teatru, u Erinu kolu, bio Vladimir Beara, poznati splitski golman, koji se bavio i folklorom – prisjetila se.

Susret na Bačvicama

Mirjana je kći poznatog splitskog slikara Milana Tolića, sestra joj je glumica Žuža Tolić, a stariji brat Ranko također je bio je slikar, no odveć samozatajan da bi se prometnuo u javnosti. Mirjana je 1947. godine otišla u Beograd školovati se za balerinu, dvije godine kasnije prošla je audiciju za Balet zagrebačkog HNK i ostvarila 20-godišnju plodnu karijeru.

Supruga Svemira prvi je put zapazila kako se nabacuje loptom dok je čitala knjigu na splitskim Bačvicama, a nedugo nakon toga na njega je slučajno naletjela i u Zagrebu. Sinjski nogometaš imao je plodnu desetogodišnju nogometnu karijeru, koju je prekinula ozljeda koljena, te se nakon toga posvetio zvanju diplomiranog ekonomista. U međuvremenu vjenčao se s Mirjanom i dobili su sina Pavla, a ona je napustila balet prateći supruga u Milano, gdje je pet godina radio kao predstavnik jednog poduzeća.

– Sudbine ima jer to govori naša priča – kazala je Delić.

foto: hajduk.hr

– Nakon Bačvica naletjela sam na Delića i na trgu u Zagrebu. Zatim smo se sreli i upoznali na dočeku Nove godine u Gradskom podrumu, a on me se dohvatio s plesom i više se nismo rastajali.

Imali su 20-ak godina. Kako je on putovao s klubom, a ona plesala balet i odlazila na turneje po cijelom svijetu, dugo su hodali i dopisivali se. Živjeli su između Splita, dok je on igrao u Hajduku, i Zagreba, a vjenčali su se 1955. godine.

– Bili smo dvoje slobodnih ljudi koji jednom drugom nisu ograničavali da rade što vole – on sport, a ja teatar, te smo imali skladan život i brak u toleranciji i bez prigovaranja – prisjetila se Delić divnih početaka ljubavi sa suprugom.

Mirjana je bila balerina od 1949. do 1969. u zagrebačkom HNK, a kasnije je vodila plesne studije u Samoboru i Sisku. Živjela je sa Svemirom u Vlaškoj ulici, na istom katu gdje je stanovao i njegov brat, legendarni sinjski spiker Mladen Delić.

– S Mladenom su bila svakodnevna druženja, a pamtim da su mu Dalmatinci prigovarali da je dinamovac jer živi u Zagrebu, a Zagrepčani da je pristran Hajduku – dometnula je Mirjana Delić.

Nakon što je Mladen Delić podigao vikendicu na Braču, Mirjana je Svemira nagovorila da i oni nađu nešto uz more.

foto: hajduk.hr

– Svrdlala sam ga i svrdlala dok nije našao zemljište u Maslenici. Tamo smo podigli kuću, u koju smo se potpuno preselili 2007. godine. Godišnje tamo provedem 4 mjeseca, a ostatak sam godine u domu. Fali mi mog starog društva, a družim se našom negdašnjom prima balerinom Anči Kaliternom, imam i prijateljicu u Švicarskoj, nije puno ostalo meni bliskih ljudi, osim obitelji – dodala je Delić.

Kaže kako je mnoštvo uspomena zna u tren rastužiti ili oraspoložiti, a čuva brojne priče o svojoj obitelji u Dalmaciji, posebice Trogiru, gdje je rođena i odakle je njezina majka.

– Volim otići kupiti spizu i kuhati kad me uhvati. Naučila sam od suprugovih Sinjana spremati vrhunske arambašiće, a najponosnija sam na trogirsku pašticadu, koju radim po starinski. Starim ljudima preporučujem da se miču od stolca, da nađu neke hobije i ne razgovaraju o smrti i bolesti. To izbjegavam u domu. Moj otac je doživio 91 godinu, majka Franka 90, a da nisu to nikad spominjali. Oni su imali ono što se kaže ‘ubav život’, ne ovaj današnji u kojem se trči za prestižem i novcem – zaključila je Mirjana Delićprenosi

Related posts

Za 60. godišnjicu braka, probala je svoju vjenčanicu: i dalje u njoj izgleda predivno

MEDULIN: Edukacija o prijevarama

ALIMENTACIJE BAKAMA I DJEDOVIMA

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com