"> MEDULIN: Edukacija o prijevarama - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Aktivnosti Društvo Glas umirovljenika Naše priče Volontiranje

MEDULIN: Edukacija o prijevarama 

U prostorijama škola u Premanturi i Vinkuranu, podružni­ca Sindikata umirovljenika Hrvatske Medulin organizi­rala je edukaciju umirovljenika na kojoj je policijski služ­benik Odjela za prevencije PU Istarske Dragan Nikolić, održao prezentaciju o prevenciji prijevara.

Nikolić je prisutnima pojasnio najčešće oblike prijevara starijih osoba: lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, te u pogledu marke i kvalitete proizvoda, iskorištavanje odsutnos­ti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve. Istaknuo je ulazak u dom žrtve, prezentirao je ponašanje počinitelja u konkretnim primjerima iz prakse, te je prisutne upozorio da počinitelji kod starijih osoba „računaju” na njiho­vu iskrenost i poštenje, te naučenu kulturu ponašanja. Nakon praktičnog dijela, umirovljenicima je dan popis od petnaest savjeta kojima mogu spriječiti potencijalnu prijevaru.

Na kraju edukacije, kroz razgovor s okupljenim mještani- ma, zaključeno je da se kroz ovakav vid preventivnog rada može puno toga korisnoga saznati, te potaknuti na razmišljanje. Osim toga, policijski službenik je informirao starije osobe da je u sklopu projekta e-policija izrađena aplikacija s detalj­nim uputama kako na brz način, anonimno, mogu obavijestiti policiju o potencijalnom prekršaju ili kaznenom djelu.

Verica Vidmar

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Što bi vi učinili sa mirovinom koja bi iznosila preko 4 000 eura dnevno?

Administrator

Kako povećati svoju mirovinu i popraviti svoj kućni budžet?

Administrator

Kako Biograd brine o starijim građanima?

Administrator

Kućanstva s jednim članom plaćat će isti iznos kao i ono s osam ili deset članova!

Administrator

Postoje li kvalitetni domovi za starije?

Administrator

Nasilje nad starijima raste za deset posto svake godine: Ovo su okidači!

Administrator