"> MEDULIN: Edukacija o prijevarama - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Aktivnosti Društvo Glas umirovljenika Naše priče Volontiranje

MEDULIN: Edukacija o prijevarama

 

U prostorijama škola u Premanturi i Vinkuranu, podružni­ca Sindikata umirovljenika Hrvatske Medulin organizi­rala je edukaciju umirovljenika na kojoj je policijski služ­benik Odjela za prevencije PU Istarske Dragan Nikolić, održao prezentaciju o prevenciji prijevara.

Nikolić je prisutnima pojasnio najčešće oblike prijevara starijih osoba: lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, te u pogledu marke i kvalitete proizvoda, iskorištavanje odsutnos­ti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve. Istaknuo je ulazak u dom žrtve, prezentirao je ponašanje počinitelja u konkretnim primjerima iz prakse, te je prisutne upozorio da počinitelji kod starijih osoba „računaju” na njiho­vu iskrenost i poštenje, te naučenu kulturu ponašanja. Nakon praktičnog dijela, umirovljenicima je dan popis od petnaest savjeta kojima mogu spriječiti potencijalnu prijevaru.

Na kraju edukacije, kroz razgovor s okupljenim mještani- ma, zaključeno je da se kroz ovakav vid preventivnog rada može puno toga korisnoga saznati, te potaknuti na razmišljanje. Osim toga, policijski službenik je informirao starije osobe da je u sklopu projekta e-policija izrađena aplikacija s detalj­nim uputama kako na brz način, anonimno, mogu obavijestiti policiju o potencijalnom prekršaju ili kaznenom djelu.

Verica Vidmar

Povezane vijesti

U 2018. godini porasla potrošnja

Administrator

Nikada niste prestari za zabavu i ljubav!

Administrator

SLUČAJ: “LJUDI IZ ŽICE” “Nije to naša pobjeda, već 11 godina nam država želi uzeti kuću u Gaženici bez jedne kune naknade”

Administrator

VIDEO: Starost ovisi samo o tome koliki vam je smisao za humor. Pogledajte smiješne starce!

Administrator

Splitska Klarisa ulazi u Akademiju po prvi put u povijesti

Administrator

Njemu je 94, njoj 98: ‘Nismo se žurili u brak, ona nije trudna’

Administrator