Ekologija Zanimljivosti Zeleni vrt

Marihuana i njena demistifikacija

Da li vam je znano ukoliko vas je majka dojila, bili ste pod utjecajem nekih tvari koje možete pronaći u marihuani. Marihuana je i dan danas biljka koja je okarakterizirana kao droga. Iako je to jedna od biljaka čijom primjenom se može svašta izrađivati zbog nekih svojih svojstava nikada nije bila prihvaćena u svim dijelovima svijeta.

Vezane vijesti 

Kako je izgledao njihov srčani udar?

Baku u dom, a stan u najam!

Otvorite svoj profil – vaši online recepti

 

Primjena kanabinoida

Osim što su kanabinoidi prirodno prisutni u majčinu mlijeku, biljka sama po sebi može imati vrlo široku primjenu. Samo vlakno konoplje je vrlo čvrsto, elastično, dugotrajno, a odlikuje je i otpornost. Zbog svojih svojstava iskoristiva je u izradi tkanina, papira, užadi, brodskih jedara, slikarskih platna, goriva za lampe, koristi se i u građevinarstvu, ali i kao hrana. Sjemenke i ulje, vrlo su kvalitetni sastojci u prehrani. Postoje također industrijska i indijska konoplja. Kod industrijske je zanimljivo što njen prag THC-a ne smije biti viši od 0.2 %, dok kod indijske konoplje to nije slučaj. No indijska konoplja i danas uživa status narkotika, te stoga nije primjenjiva za liječenje.

 

Medicinska marihuana

U nekim je zemljama marihuana psihofarmakološko sredstvo u primjeni liječenja. Poznata je po svojim analgetičkim djelovanjima, sa velikom uspješnošću uklanjanja bolova, rješava emocionalnu napetost, te potiče relaksaciju uma, duha i tijela, podiže raspoloženje, te pojačava apetit. Onima koji boluju od karcinoma i nekih kroničnih bolesti, zaista je od velike pomoći u cijelom procesu liječenja.

Mnoga istraživanja idu u prilog korištenja marihuane u svrhe liječenja, te sa njenom povezanošću zdravstvenih prednosti. Odlične rezultate pokazuje i kod uklanjanja simptoma epilepsije. Upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa također imaju puno lakši i ljepši ishod sa upotrebom medicinske marihuane. Unašanjem pušenjem u organizam, istraživanja su pokazala da je zdravija od konzumacije cigareta. Neki pak sportaši svjedoče da im je marihuana pomogla ostvariti bolje rezultate, da im pomaže izdržati veće napore i teške fizičke treninge. Kao i da se brže oporave od treninga.

Također istraživanja pokazuju da korištenje marihuane brže obnavlja neke sustave našeg tijela, kao i da nam tijelo sporije stari.

15. listopada 2015. godine Ministarstvo zdravlja RH, donijelo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova, te o propisivanju lijekova na recept, te je on 15. 10. 2015. stupio na snagu i tada su odobreni lijekovi koji su na bazi konoplje. Dakle omogućeno je davanje lijekova koji sadrže tetrahidroknabinol, koji je glavna psihoaktivna supstanca u konoplji. Na popis su dodani i sintetički, tj umjetno proizvedene kemikalije, dronabinol i nabilon, koji se koriste u svrhu ublažavanja multiple skleroze, karcinoma, epilepsije, kao i AIDS-a. Naravno da je uz sve to ipak puno bolja primjena medicinske marihuane, koja nije „nafilana“ sintetičkim zamjenama kanabinoida.

Iako i danas nije prihvaćena kao lijek svuda u svijetu, zbog, „narkotičkog“ djelovanja. Jedna je od rijetkih biljaka koje pokazuju veliku pomoć u rješavanju vrlo širokih paleta bolesti, za koje nijedan sintetički lijek nije pokazao.

Related posts

VIDEO: Starost ovisi samo o tome koliki vam je smisao za humor. Pogledajte smiješne starce!

KAKO PRONAĆI PARTNERA U MIROVINI

9 stvari koje često trebate mijenjati u kupaonici

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com