"> Mačke dokazano prepoznaju svoja imena - Treća dob Hrvatska
">
Prijatelji životinja

Mačke dokazano prepoznaju svoja imenaUnatoč prilično rezerviranoj prirodi, mačke su savršeno sposobne prepoznati svoja imena kada ih se zove. Iako su vlasnici mačaka nesumnjivo već dugo sigurni da ih ljubimci razumiju, nikad nije bilo dokaza za to.

Psi, majmuni, papige i delfini su već odavno prošli ovakve testove. Naime, japanski tim predvođen dr. Atsukom Saitom na Sveučilištu Sophia proučavao je 78 mačaka iz okolnih kućanstava u svrhu otkrivanja prepoznavanja imena.

Tim je predložio hipotezu da mačke mogu razlikovati različite riječi, pogotovo vlastita imena.

Za svaku mačku su izgovorene četiri različite riječi putem snimke u kojoj je snimljen znanstvenik ili vlasnik kako priča, nakon čega je uslijedilo njezino ime.

Prepoznavanje je definirano kao zamjetan odgovor u kojem je životinja pomakla uši, glavu, rep ili napravila buku.prenosi

Dok je većina mačaka na početku reagirala na riječi koje su im bile izgovorene, njihov interes se smanjivao daljnjim čitanjem popisa.

Primijećena je, međutim, reakcija dok je znanstvenik čitao posljednju riječ – ime životinje.

Dr. Kristyn Vitale, koja proučava veze između ljudi i mačaka na Sveučilištu Oregon i koja nije sudjelovala u istraživanju, rekla je da ovi rezultati “imaju potpuni smisao”. Međutim, izjavila je za medije kako životinje svom imenu ne dodjeljuju osjećaj sebe, već samo uče prepoznati zvuk.

Tim se složio da mačke vjerojatno ne pridaju duboko značenje svojim imenima. Umjesto toga, one uče povezivati zvuk svojih imena s nečim pozitivnim (poput hrane) ili nečim negativnim (posjet veterinaru).

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

PRVA PRESUDA ZA ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA U HRVATSKOJ!

Administrator

Moje vječno putovanje za ljubimce

Administrator

Bolje zdravlje uz naše ljubimce

Administrator

Životinje liječe ljude

Administrator

Želja za nabavkom psa vam je možda u genima

Administrator

Psi ipak ne vole kada ih se češka po trbuhu dok leže na leđima

Administrator