"> LOŠE NAM SE PIŠE - Treća dob i 50+
">
Literarni kutak za starije

LOŠE NAM SE PIŠE

 

Prošavši 50. počinjemo razmišljati o starosti, znajući sve što je ostalo iza nas, povezano je sa mladosti. Povratka nema, mladost se ne može vratiti, a mi se moramo pomiriti s time da smo zakoračili u treću životnu dob. Počinju nam se otvarati vrata starosti i postepeno ulazimo kroz njih u neki nama nepoznat svijet. S vremenom, počinjemo se poistovjećivati s tim svijetom i shvaćati da i kao osobe treće životne dobi možemo dostojanstveno živjeti. Naravno, ako nas zdravlje posluži i sa donekle dobrom mirovinom.

Tada nas već počinje smetati besmisleno i divlje ponašanje mladih, koji nikoga, tko nije kao oni ne cijene niti poštuju. Za njih kao da ne postoje norme, pravila i zakoni. Kao da su pušteni s lanca. Kuda prođu, ako im se nešto ne dopada sve razaraju, prave veliku štetu, ostavljaju nered iza sebe, ne prežući ni pred kime. Znači, iza nas je ostalo više zla nego dobroga. Ako će u budućnosti živjeti i vladati današnja razuzdana mladost, loše nam se piše. Iz njihovog vokabulara nestale su riječi: hvala, molim, izvoliš, oprosti, što je glavna vodilja kulture i ponašanja među komunikacijom. Nova tehnologija tzv. kompjuterizacija i digitalizacija koliko je napredna toliko ima i loših strana. To dokazuje vizualna komunikacija s kojom se poistovjetila gotovo sva današnja mladež.

Na društvenim mrežama imaju čak milijune poklonika, a gotovo niti jednog osobno ne poznaju. Doista, zastrašujuće! Danas postaneš poznat i popularan bez ikakve zasluge ili dobrog djela. Dovoljna je samo tvoja slika (selfi) na nekom bezvrijednom tulumu i svi te odmah obožavaju!?, postaneš ”zvijezda”. A osobe koje stvarno naprave nešto korisno za boljitak čovječanstva većinom nisu poznate, niti nagrađene, drugim riječima nebitne.

Ako si star, u današnje vrijeme, za većinu mladih si beskoristan, glup i lud i ne trebaš živjeti – krepaj! A nitko od njih ne razmišlja, ako ih zdravlje posluži da i oni mogu doživjeti naše godine, možda biti bespomoćni, ostati sami. Žive za danas. A što će sutra s njima biti, nije ih briga. Oni koji se truju nikotinom, alkoholom, drogama i ostalim opojnim sredstvima, ako su na tulumu i skompaju se s nekim od suprotnog spola odmah završe u krevetu. Čak ne znaju niti ime osobe s kojom su se upustili u seksualnu vezu. Da čovjeku pamet stane. Na taj način mladi naraštaj će sigurno sebe i buduće naraštaje sutra dovesti do propasti. Čast iznimkama. Malobrojne su i ne žele se ni na koji način eksponirati.

 

Biserka Podhraški

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Večer “Za srce i dušu”

Administrator

Tišina

Administrator

NAKON 30 GODINA VRAĆA SE KULTNA PREDSTAVA KOJA JE U ZAGREBU SRUŠILA REKORD Hadžihafizbegović za Jutarnji: Rekord Audicije se nikad nije ponovio…

Administrator

Život je…

Administrator

BIRAM DA VOLIM

Administrator

Zima

Administrator