Uncategorized Zdravlje

Ljekovite biljke u znaku zdrave jetre i kože, dobre volje i dugovječnosti!

Na nama je da ljekovitu biljku iskoristimo na najbolji mogući način. Možemo je preliti vrućom vodom ili je u njoj prokuhati i tako dobiti tzv. dekokt, infuz ili jednostavno biljni čaj, što zbog korištenja visoke temperature i vode kao otapala nije najbolji način iskorištavanja ljekovitih principa same biljke. Više timokinona, osnovnog ljekovitog sastojka egipatskog crnog kima ćemo dobiti postupkom hladnog prešanja nego prelijevanjem tog istog sjemena vrućom vodom.

Iz nekih ljekovitih biljaka kao što je to npr. neven ne možemo dobiti hladno prešano ulje. To bilje možemo potopiti u alkohol i dobiti tzv. tinkture. Treći način ekstrahiranja aktivnih ljekovitih principa, „duše“ same biljke je izrada uljnih macerata. Dobivaju se tako da se ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje i tada ovo bilje tijekom tridesetak dana otpušta svoje ljekovite tvari u ulje. Kako mi za macerate koristimo hladno prešana ulja koja sadrže esencijalne masne kiseline i shodno tome sama po sebi imaju određenu funkciju, u slučaju macerata javlja se određena sinergija koja zbraja ljekovita svojstva samog bilja, ali i ulja u kojem je to bilje macerirano. Najpoznatiji macerat je vjerojatno ulje gospine trave, tzv. kanterionovo ulje koje se radi tako što se gospina trava potapa u maslinovom ulju. Ono se uglavnom radi u kućnoj radinosti i nažalost često oksidira. Jedan od poznatih macerata je i takozvano Nevenovo ulje, gdje se cvijet nevena potapa u najčešće suncokretovo ulje, ali se izborom suncokretovog ulja kao maceratora umanjuje vrijednost ovog macerata. Puno bi bolje bilo da se ljekoviti cvijet nevena potopi u lješnjakovo ulje koje je bogat vitaminom E i kolagenom.

Na ovom tragu Matičnjak radi 12 novih macerata koji sinergijski djeluju koristeći istovremeno ono najbolje od ljekovitog bilja i hladno prešanih ulja crnog kima, oraha, sikavice… Tako na primjer smatramo da bi hladno prešano ulje crnog kima sa komoračom (foenuiculum vulgare), koprivom (urtica dioica) i đumbirom (zingiber officinalis) bolje djelovalo za jačanje imuniteta organizma od samog hladno prešanog ulja crnog kima ili npr. čaja od spomenutih ljekovitih biljaka. Ipak, hladno prešano ulje egipatskog crnog kima je posebno iz nekoliko razloga: Pri postupku hladnog prešanja crnog kima, uz ostalo oslobađa se timokinon koji je zapravo eterično ulje ove biljke dobiveno na temperaturi nižoj od 30 stupnjeva C. Isto tako radi se o spoju koji se može direktno primijeniti na kožu i sluzokožu, oralno i dermalno. Zahvaljujući njemu, hladno prešano ulje crnog kima je i imiunomodulator, ali sredstvo koje širi naše bronhije i tako nestaju razne alergije, bronhitis, pa čak i astma. Rijetki znaju da je ulje crnog kima moćan antidepresiv, a jedno je od rijetkih ulja koje je stabilno i koje sadrži značajnu količinu alfa linolelenske, protuupalne omege 3. Sadrži je puno i laneno ulje, ali ono brzo oksidira i tada predstavlja izvor slobodnih radikala i postaje štetno. Za razliku od ovog ulja, maslinovo ulje sadrži samo proupalne omege linolnu i oleinsku, omega 6 i 9. To nije a priori loše jer i upalni procesi imaju važnu ulogu u našem organizmu. Samo ta upala ne smije trajati duže od tjedan dana. Ako imate gastritis duže od dva tjedna, (ili neki drugi „itis“, Vaša upala prelazi u kroničnu i treba Vam ovo ulje.

Četvrti način na koji se adekvatno iskorištava ljekovito bilje bez korištenja toplote ili kemikalija je izrada tzv. funkcionalnih medova. Naime, ako medu dodamo ljekovito bilje onda sinergija meda i određenog ljekovitog principa same biljke daje toj mješavini određenu funkciju. Evo kako to izgleda na primjeru funkcionalnog meda Nigella.

Sveti Ambrozije zaštitnik je pčelara. Ime svetca koji je zaštitnik pčelara upućuje nas na biljku ambroziju koje se s pravom boje mnogi alergičari. Bitno je naglasiti da mnogi cvjetni medovi u sebi sadrže i peludna zrnca ambrozije, johe, topole, breze, jasena, lijeske. raznih trava i sl., te napokon priznati da cvjetni medovi nisu dobri za alergičare. Iz ovog razloga je našem cvjetnom medu Nigella i Nigella junior dodano sjeme egipatskog crnog kima u velikom postotku, jer timokinon iz ove biljke širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako navikava na cvjetni prah koji ga iritira pa i onaj od ambrozije. Tako ovaj med postaje funkcionalan i sam po sebi ima manje cvjetnog praha( koji smeta ljudima alergičnim na pelud raznih korova, trava,lijeske, topole, breze, jasena, pa i ambrozije. On djeluje poput nježnog prirodnog cjepiva ako ga uzimate dva puta dnevno tijekom dužeg razdoblja, a vrijeme za početak njegovog uzimanja je upravo sada. Naglašavam upravo ovo nježno djelovanje ovog funkcionalnog meda, jer će Vam mnogi nesavjesni pčelari predložiti da se svoje alergije na cvjetni prah riješite uzimanjem žlice cvjetnog praha. To je djelovanje po principu „ što te ne ubije to te ojača“, i stvarno ako ste alergičar i ako ovo preživite, sigurno više niste alergični.

Med ipak nije savršena namirnica, ali…

Iza svake žlice meda potrebno je popiti čašu vode, jer je med higroskopan, tj. veže na sebe veliku količinu vode, sadrži relativno puno glukoze i ima relativno visok glikemijski indeks. (naravno da je on neusporedivo manji od glikemijskog indeksa bijelog ili smeđeg šećera) S druge pak strane sadržava praktično sve vitamine i minerale a i mnoštvo korisnih enzima. Zato mu dajemo ocjenu vrlo dobar četiri (4). Ipak med je savršen medij za dodano mu ljekovito bilje, a kad mu dodamo sjeme crnog kima, ocjena mu raste i tada je za pet. Egipatski crni kim je između ostalog i imunomodulator što znači da jača naš imuno sustav, ali i da stišava njegovu pretjeranu reakciju. Dolazi gripa, a ovaj med sa egipatskim crnim kimom je pravo prirodno cjepivo. Na sličan način nastali su i ostali funkcionalni medovi „Matičnjak Sative“ Pet Tibetanaca“, za detoksikaciju, „četiri lopova“ za jačanje imuniteta, „Malva med“ za dišne puteve, „Conco med“ za dobru probavu“, „Vinifera“ za zdravije i više prohodne krvne žile, ali Bačlijin favorit je „Hepta Sana“ funkcionalni med za bolji rad jetre i gušterače, med s najnižim glikemijskim indeksom. „Hepta Sana“ sastoji se od cvjetnog meda, sjemenki sikavice i piskavice te kurkume. Tako ovaj med dobiva svoju funkciju: zaštita jetre i gušterače.

Da bi se dobro opisao funkcionalni med treba nešto reći i o ljekovitom bilju koje mu je dodano.

Capture

Sikavica-Sylibum marianum: u znaku zdrave jetre i kože, dobre volje i dugovječnosti

Bijesan i mrzovoljan čovjek nikome nije drag, no kada saznate da se od davnina izvor tih pogubnih osjećaja krije upravo u jetri, možda ćete na to drugačije reagirati. Mudri poznavatelji prirode i njezinog blaga već preko 2000 godina znaju da i tome ima lijeka, a on se nalazi u biljci s desetak imena, čudnovatih i podosta oprečnih. Riječ je o sikavici ili gujinoj travi ili trnu sv. Marije ili bijelom stričku ili gospinom trnu ili… Kako god je zvali, jetra je voli, voli je i koža, zaslužna je za dobru volju i ugodno raspoloženje, zaslužna je zapravo za dobrobit baš svake stanice u našem organizmu.

Osobito u nježnom,blagom ulju dobivenom mehaničkom preradom sjemenki u kontroliranim uvjetima na niskim temperaturama. Ulje sikavice je ne-alergijsko a odlikuje se mnogim koristima za zdravlje organizma i kod unutarnje i vanjske primjene. Koristi se u prehrani (izvanredno je ukusno salatno ulje), u proizvodnji funkcionalne hrane, kao dodatak prehrani, u kozmetici, kao dodatak prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Kada se koristi u prehrani (salate, umaci, dodatak varivu ili žitaricama i sl.), ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je ključna za daljnju biosintezu biološki aktivnih tvari kao što su prostagladin, prostaciklini, tromboksanes itd. – ukratko svih tvari koji su temelj reguliranja metabolizma. Pored toga linolna je kiselina izravno ugrađena u stanične opne u organizmu i na taj je način jedna od temeljnih gradivnih tvari u tijelu. Linolna kiselina je dio mnogih aktivnih struktura (npr. liposoma) ključnih za metabolizam masti. Ona je i jak antioksidans, što znači da stvara zaštitu u organizmu protiv negativnih utjecaja slobodnih radikala i ostalih agresivnih elemenata koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati ubrzano starenje i ozbiljne bolesti.

Redovitim i pravilnim uzimanjem linolne kiseline u hrani (ulje sikavice) možemo značajno poboljšati funkciju jetre (djelotvorno je i kod najtežih oboljenja jetra), regulirati metabolizam masti, olakšati probleme vezane uz dijabetes, no najvažnije od svega – naš će izvor mrzovolje i bijesa zauvijek presušiti, a dobra volja i raspoloženje učinit će nam život ugodnijim.

Je li dobro zdravlje izvor dobrog raspoloženja ili obrnuto?

Nije posve sigurno, a tumačimo to već kako kome odgovara. No, jedno je sigurno: koža nas odaje, bilo da je riječ o zdravlju ili o raspoloženju. Ovaj naš najveći organ često nepravedno zanemarujemo, a u pravilu zaboravljamo da ga trebamo “hraniti” (zapravo, koža je organ preko kojega i doslovce možemo hraniti organizam). Ulje sikavice jedno je od onih rijetkih koje kožu obožava, na njoj klizi nevjerojatno precizno, ne zaobilazeći niti komadić. Odlikuje se izvrsnom mazivošću budući da pripada grupi visoko polaritetnih ulja (kao ulje avokada, npr.), a ta osobina govori o još jednom izuzetnom svojstvu da je nositelj biološki aktivnih tvari i ima velike prednosti u odnosu na parafinska ulja. Bogato je fitosterolima koji osiguravaju koži svježinu i vlažnost i imaju tzv. antiaging efekt. Ulje sikavice bogat je izvor vitamina E (tzv. vitamin mladosti), a sadrži i posebnu vrstu flavonoida koji doprinose antioksidativnom potencijalu ulja. Ulje sikavice štiti kožu podržavajući njezino obnavljanje. Osobito je blagotvorno za osjetljivu kožu (pa i najosjetljiviju kožu novorođenčadi i beba) sklonu iritiranju, odlično je u tretmanu atipičnih ekcema, psorijaze i kožnih oboljenja koja su posljedica dijabetesa.

Preporučena dnevna doza je 10g (jedna jušna žličica); najbolje kao salatno ulje, dodatak obrocima, izvrsno za pripremanje umaka, majoneza i dr Ipak važno je reći da hladno prešano ulje sikavice nije važan izvor silimarina, neusporedivo ga je više u tuv. Sirovom granulatu sikavice, koji se dobiva granuliranjem oduljenog dijela sjemena. Ovo se radi bez ikakve kemije, razrahljivača, poboljšivača okusa ili visoke temperature. Farmaceutske tvrtke, sjeme sikavice potapaju u aceton, koji zatim više ili manje uspješno uklanjaju otparivanjem, da bi na kraju alkoholnim otapalima – heksanima ekstrahirali silimarin u želatinozne kapsule. Heksani oštećuju gušteraču, a kako se i od i od čega dobiva želatina bolje je da ne znate.

Silimarin u svom najizvornijem oblik – sirovi granulat sikavice

Osim ulja, često se sikavica koristi i za pripremanje čaja. Problem kod ovakve pripreme ploda sikavice je temperatura. Od nedavno Matičnjak nudi izvrstan novi proizvod – granulat sikavice. To je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E. Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35% povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta – glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova i omogućava jetri da čisti krv.

Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselima. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.

Sa svega 7 grama granulata sikavice dnevno (24o mg silimarina), jednostavno i učinkovito održavamo zdravlje jetre, koja je najvažniji metabolički organizam i ključna za opće dobro zdravlje organizma.

Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka. Najbolje ga je ipak u ovoj količini uzeti kroz dvije čajne žličice i jednostavno ga zgristi. Tako se silimarin najbolje usvaja.

Kod težih oboljenja jetre (hepatitis npr.), oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja, dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu pauzu, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama sirovog granulata dnevno.

Sikavica pomaže i u liječenju candide

Candida albicans, uvjetno patogeni organizam, stalno je prisutan u našem organizmu i kod zdravih osoba rijetko izaziva probleme. Do prekomjernog razmnožavanja ove gljivice obično dolazi uslijed narušavanja ravnoteže imunološkog sustava, a tada dolazi do ozbiljnih i neugodnih problema. Kandidaza se ne smije zanemariti, “liječenje je nužno, često dugotrajno. No, i samo liječenje prate određene nuspojave, jer i kada ugibaju, gljivice candide su neugodne – u procesu raspadanja, otpuštaju čak 79 različitih otrova, među njima su i etanol i acetaldehid. Ako u tom trenutku jetra nije spremna na brzu i učinkovitu reakciju, nastaju simptomi poznati Herxheimerova reakcija ili reakcija čišćenja: glavobolja, mučnina, bolove u mišićima, groznicu, umor, smušenost.

Pomoć nam u tom slučaju može pružiti biljka sikavica odnosno njezin plod koji sadrži silimarin kompleks – bioaktivnu tvar (flavononid) koja ozdravljuje i osnažuje jetru.

Aktivni sastojak sikavice silimarin čini skupina fitokemijskih komponenti poznatih kao flavonolignani. Te komponente pomaži jetri na više načina. Prije svega, silimarin stimulira sintezu proteina u jetri i tako pomaže da se oštećene stanice oporave kako bi dalje mogle obavljati svoju funkciju. Sljedeće, silimarin aktivno štiti stanice jetre jer omogućava i sudjeluje u izgradnji novih staničnih opni i time sprječava ulazak otrova u stanicu. Treća značajna funkcija silimarina je da podržava rast novih stanica jetre.

Važan sastojak „Hepta Sane“ je i piskavica, nju ćemo Vam najbolje predstaviti kroz matičnjakovu „Piskavicu plus“

“Piskavica plus“, tj. piskavica uopće smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka koji se uzima oko sat vremena nakon njenog unosa u organizam. Jednostavno uzmite čajnu žličicu (cca 5 g ) piskavice u vodi, limunadi jogurtu kao međuobrok prije dva glavna obroka u danu i bit ćete manje gladni, a smanjit će se i žudnja za šećerom. Ona je doduše gorkog okusa, jer smo joj dodali ekstrakt grejpa kojeg često nazivamo i „prirodnim antibiotikom“ koji bez štetnih nuspojava uništava viruse, gljivice, parazite pa čak i ozloglašenu candidu. U ovom pripravku Vam se nalaze i posije zobi koje potiču zdravu probavu, a koje su i najprirodniji i najjeftiniji j izvor beta glucana i selena (zaboravite želatinozne kapsule i sintetičke betaglucane). U piskavicu plus dodali smo još i sušene opne crnog grožđa kao izvor resveratrola, vrlo moćnog antioksidansa, začin kurkumu koja je moćni „čistač“ organizma, macu kao adaptogen, i naravno sikavicu kao izvor silimarina, neophodnog za dobru jetru i dobro raspoloženje. I još nešto važno o samoj piskavici. Važno je znati da je ova „Hipokratova hrana i lijek“ najbolji prirodni izvor željeza, da snižava razinu kolesterola, triglicerida, da pomaže muškarcima kod problema s uvećanom prostatom i smanjenim libidom, ženama kod tegoba s menopauzom, sprječava osteoporozu, ublažava tegobe kod PMS- a, pospješuje proizvodnju mlijeka u dojilja itd.

Za one koji nakon blagdana žele malo vježbati, trčati, ili najbolje, samo šetati dobro je znati i to da je piskavica prirodni anabolik, tj. da pomaže potrošnju energetskih zaliha iz masnog tkiva, te oblikovanju i zatezanju mišića i uopće pojačan anabolički učinak pospješuje stvaranje novog vezivnog, koštanog i već spomenutog mišićnog tkiva. Na kraju ono najvažnije – neka novija istraživanja pokazuju da piskavica pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza.

I na kraju ono najslađe. Med i jetra se vole, do značajne količine silimarina možete doći i kroz dvije žličice Matičnjakova meda Hepta sane. Medu je osim sikavice dodana piskavica i kurkuma a to znači da je ovaj med dobar i za dijabetičare jer kombinacija fruktoze i piskavice smanjuje glikemijski indeks i tako postaje odličan funkcionalni međuobrok koji čuva gušteraču. Kurkuma je odličan čistač jetre, a kao začin odlično se slaže i sa medom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: alternativa.hr

Related posts

HEMEROIDI: Simptomi nastaju jer većina ljudi na potpuno krivi način vrši veliku nuždu! Saznajte kako je pravilno

HODANJE KAO zdrav način mršavljenja

Prehrana i imunitet zimi

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com