Zdravlje

LIJEK ZA MENOPAUZU, IMPOTENCIJU I OPADANJE KOSE

„Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše.“

Stara latinska izreka upućuje na blagodati ove biljke koja se u ljekovite svrhe koristi dulje od dva tisućljeća. Grci su je koristili kao stimulans, a Rimljani su joj dali ime i to slijedeći riječ „lavare“ što znači prati. U aromaterpaiji smatraju je majkom.

Popis lavandine ljekovitosti gotovo da nema kraja. Majke je koriste za svoju novorođenčad kao sredstvo za miran san. Naći je se može skoro u svakom ormaru mediteranskih domova, gdje se koristi kao obrana od insekata i moljaca. U salonima za uljepšavanje lavandino ulje se, zbog svog smirujućeg djelovanja, koristi za masažu. Pomaže kod migrene, koristi se za upalu mišića, a odlična je i za asmatičare.

Njezina učinkovitost višekratno je i znanstveno dokazana, a u mnogočemu može biti prvi izbor za stariju populaciju, posebno želite li izbjeći lijekove.

polje-lavande

Za već spomenutu nesanicu svakako bi ponajprije trebalo iskušati upravo lavandu. Njezin miris, naime, opušta napete živce i osigurava čvrst san. Šalica čaja od lavande ili nekoliko kapi eteričnog ulja na jastuku imaju podjednak učinak kao i tableta za spavanje.

Ujedno, ova biljka je i lijek za smirenje. Također, pomaže kod glavobolje, te je njezino ulje potrebno tek laganim kružnim pokretima umasirati na područje sljepoočnica.

Lavanda se stoljećima koristi u njezi kože. Zacjeljuje rane, te stimulira obnovu kože, potiče njezinu vlažnost i prokrvljenost, čini je nježnom, mekom i zdravom.

Od posebne koristi može biti starijim muškarcima koji se bore s opadanjem kose. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da ulje lavande doista utječe na rast kose, odnosno potiče cirkulaciju na području vlasišta. Potrebno je lavandino ulje lagano umasirati u tjeme, ostaviti da djeluje 30 minuta i nakon toga oprati blagim šamponom.

Lavanda je, potvrdilo je jedno istraživanje, lijek i za impotenciju. Njezin miris, naime, izaziva seksualno izbuđenje u muškaraca.

Osim muškarcima, lavanda može uvelike pomoći i ženama i to onima koje se bore s menopauzom. U to vrijeme ženama opada razina estrogena, a lavandino ulje na organizam djeluje upravo poput tog hormona.

Related posts

Neurološki poremećaj kretanja od kojeg u Europi boluje više od milijun ljudi

Besplatan ciklus predavanja: Informiranje o zdravlju osoba starijih od 55 godina

Opasni spoj: Ako se podgriju, repa i špinat postaju otrovni

1 komentar

Lavanda ublažava menopauzu i stres | Progovori 26/07/2017 at 13:41

[…] LIJEK ZA MENOPAUZU, IMPOTENCIJU I OPADANJE KOSE […]

Odgovori

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com