"> Liječe pretilost: U Varaždinu kreću operacije za mršavljenje - Treća dob i 50+
">
Varaždinska Zanimljivosti Zdravlje

Liječe pretilost: U Varaždinu kreću operacije za mršavljenje

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

ZAHVAT POKRIVA HZZO Operacijom se mogu izgubiti suvišni kilogrami, poboljšati krvni tlak, pa čak i izliječiti dijabetes. Indeks tjelesne mase mora biti veći od 40 ili 35 s različitim bolestima.prenosi

Varaždinska Opća bolnica odnedavno ima multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti koji obuhvaća liječnike različitih specijalnosti. Svaki od njih sa svog područja rada pomaže pacijentima koji se bore s pretilošću. Tim obuhvaćaju liječnice endokrinologinje Vesnu Šimegi Đekić, Izidoru Osonjački, Tinu Slunjski i Janju Musulin, psihijatricu Maju Vincek, psihologa Ivora Hoića, nutricionistkinju Karmen Kokot, anesteziologinju Nina Novak – Fumić, te abdominalnog kirurga Alena Pajtaka, koji je posljednja karika u tom lancu.

– To nije estetski kirurški zahvat, već operacijski zahvat koji mijenja anatomiju probavnog sustava i time omogućuje ljudima da smršave. Takvom operacijom odstranjuje se dio želuca ili se mijenja raspored tankog crijeva. Te operacije izvode se laparoskopski ili kako se popularno nazivaju: “operacije na rupice”. Te su operacije prilično efikasne i gubitak tjelesne težine prisutan je u gotovo svih operiranih a čak i do 80 % pacijenata ima poboljšanje ili izlječenje dijabetesa, krvnog tlaka i hiperlipidemije – rekao je dr. Pajtak koji je zadužen za operacije.

Kandidate u varaždinskoj bolnici imaju, a za sad su njih četiri ozbiljna. Pripreme za operaciju su dugotrajne i mogu potrajati čak i do šest mjeseci. Operirani pacijenti neće vratiti kilograme natrag ukoliko se do kraja života drže liječničkih uputa, te moraju redovito dolaziti na kontrole. Kirurg Pajtak svoje je znanje i vještine u ovom dijelu kirurgije stekao za specijalizacije s pionirom barijatrijske kirurgije prof. dr. sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, te edukacijama u Belgiji i Sloveniji pa je naučena znanja htio primijeniti i u varaždinskoj bolnici.

– HZZO pokriva troškove operacije i liječenja, a najbolji kandidati su nam mlade osobe s prekomjernom težinom i dijabetesom. Uspjeli smo ishoditi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrenje za rad u dvije ambulante. Jedna ambulanta za liječenje pretilosti djeluje u sklopu internističkog odjela, dok druga ambulanta za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju djeluje u sklopu kirurške službe. Liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu uputiti pacijente u naše ambulante, a članovi našeg tima će zajednički, te za svakog pacijenta ponaosob, odrediti tijek liječenja – kaže dr. Pajtak.

 

Povezane vijesti

Liječenje i kontrola astme

Administrator

Sestra srpskog ministra rodila u 60. godini, njezin 68-godišnji suprug ne želi priznati kćer

Administrator

Hrvatska pošta više ne može naplaćivati 4,5 kune za uručenje malih paketa

Administrator

Moždani udar – uzroci, simptomi i liječenje

Administrator

Ehinaceja smanjuje kronične bolove i upale, a ima dokaza da ubija stanice raka gušterače i crijeva

Administrator

U Hrvatskoj po prvi puta predstavljen najbolji mobitel za starije osobe

Administrator