Aktivnosti Zanimljivosti

Krenimo na put sa zadovoljstvom

krenimo na put sa zadovoljstvom- starenje

Starenje
Krenimo na put sa zadovoljstvom

Smatra se da je početak treće životne dobi jedan od stresnijih razdoblja. No, kako prepoznati znakove starenja? I mogu li se oni usporiti? Upravo zbog velikog napretka medicine i drugih civilizacijskih pogodnosti starije su osobe dobile mnoge mogućnosti da se osjećaju zdravije, sretnije i ispunjenije nego ikad ranije. Fizičke i psihičke promjene na njihovom tijelu instiktivno mijenjaju pogled na život, na stil života i stanje duha. Prilagodba stilu života u svojim godinama zahtjeva i smanjenje i izbjegavanje stresa, kretanje što više na svježem zraku, vježbanje, a uključuje i pravilnu prehranu. Jednostavno, ovo je vaše vrijeme, jer život tek počinje!

Uspješno starenje

Nedavno je otkriven biomarker biološkog i kronološkog starenja koji će starijim osobama pomoći u dijagnozama i estetici. A ono najbitnije, točno se može odrediti koliko godina ima osoba, ali i koliko je njezin organizam istrošen u odnosu na godine rođenja, da li su stariji ili pak mlađi te se pokazalo kako su starije fizičke aktivne osobe u prosjeku deset godina mlađe. Ispada da su sportaši mlađi od sjedača! A to nije sve. Ne samo da su mlađi, već i ljepše zrače, bolje komuniciraju i odlično izgledaju.

Pravi izazov, zar ne? Koliko nam je koraka još potrebno do potpunog zadovoljstva i sjaja? Već čisto toliko da udahnete svježeg zraka, vaši će se receptori, koji su jedva dočekali svojih pet minuta (neka to bude duže), na tijelu probuditi nasmiješeni i usporili prosece starenja, od stanica na koži do organizma općenito, a i u mozgu će se vaše „sive stanice“ razbistiriti i nahraniti…Koje benificije a niste ni mrvu napora uložili. Ispada da neaktivnost može uvelike smanjiti trajanje životnog vijeka.

Zašto nebi svoj život sami kreirali pa i utjecali na vrijeme starenja. Ako smo stvoreni da imamo čudesan dar slobode izbora, iskoristimo to svojom neovisnošću a ne neutralnoću. Ne budi dvorska luda u ovom ludom kapitalističko manipuliranom svijetu. Vjerujte sebi i aktivno upravljajte samim sobom najbolje što znate, jer konačno se možemo trgnuti od one prividne subjektivne percepcije starosti kroz prizmu stereotipizacije i raznih neutemeljenih predrasuda prema starijima, jer to naprosto nema temelja i smisla.

Što je zapravo starenje? Pa zamislite da se penjete na planinu. Što se događa? Polako ostajete bez daha, ali sa vrha imate veličanstven pogled. Imate veličanstven pogled na život. Uživajte! Ostvarite svoj cilj. Osjećaj kao da možete dotaknuti nebo.

 

 

 

 

 

Urednica: Sandra Vukušić

Related posts

PENZIONERKA DOBILA NAJVEĆI JACKPOT U POVIJESTI RUSIJE: Unuka je provjerila listić i zaključila da nisam dobila ništa, uslijedilo je nešto nevjerojatno

Iskoristite besplatni lijek za mladost!

Produžio se prosječni životni vijek

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com