"> Kreativne radionice u trećoj dobi - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Društvo

Kreativne radionice u trećoj dobi


photo:HDLU

 

Projekt Start u organizaciji je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te se bave organizacijom kreativnih likovnih i izvedbenih radionica u svrhu kvalitetnijeg život osoba starijih od 54 godine. Tijekom protekle godine održano je sedam radionica u kojima su polaznici – entuzijasti bez umjetničkog predznanja učili kako stvarati te predstaviti se svijetu u umjetničkoj ulozi.

Ciljevi ovoga projekta jesu razviti vještine, približiti se umjetnosti, stvarati, izraziti se, ali i dobiti podršku zajednice u pripremi za mirovinu i njezino osmišljavanje jednom kada u nju dođemo, jer ipak je to period u kojem dolazi do naglih promjena svakodnevnih navika, te se projekti poput ovog više nego dobrodošli izražaj kroz tranziciju kao i ostatak života.

“Ovu radionicu doživljavam kao naš paralelni svemir. Kada zatvorimo vrata našeg prostora svi odemo u taj svemir, gdje kao da nemamo godine. Uživamo kao da smo bezvremeni, vodimo se uputama naše profesorice i stvaramo ljepotu kroz slikanje” – rekla je Vesna Županović.

U okviru projekta polaznici su crtali, slikali, šivali, učili o raznim tehnikama crtanja, zatim su posjećivali izložbe, filmske projekcije, čitali i pisali scenarije, snimali, glumili i montirali. A za sve to su zaslužni voditelji radionica, istaknuti suvremeni umjetnici Vanja Babić, Karmen Dada, Gaella Gottwald, Mia Maraković, Petra Grozaj, Koraljka Kovač, Bojan Mucko, Ana Mušćet, Lea Popinjač i Sonja Vuk s ciljem međugeneracijske razmjene znanja i vještina. I sve to na sedam različitih radionica, u trajanju od petsto sati, sa 95 polaznika.

Umjetničke forme koje su pritom stvarali predstavit će na skupnoj izložbi 10. siječnja u 19 sati u Galeriji Prsten, Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) te u tiskanom katalogu čije će se predstavljanje održati 23. siječnja u 19 sati također u Galeriji Prsten. Izložba je otvorena do 26. siječnja 2020.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Dubrovnik: Penzići ne znaju svoja prava

Administrator

Ponovno suđenje za nezakonito primanje mirovine

Administrator

PISMO PLENKOVIĆU: Diskriminacija starijih osoba u prijedlozima za izmjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Administrator

Znate li koliko nas ima na Zemlji i kako će svijet izgledati za 50 godina?

Administrator

Utječe li sreća i pozitivan stav na kronične bolesti?

Administrator

PRAVO DOBA – sajam za 50+ generacije

Administrator