"> Kolinda Grabar Kitarović: Umjesto da kažemo – ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći -‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor - Treća dob i 50+
">
Društvo

Kolinda Grabar Kitarović: Umjesto da kažemo – ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći -‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor

Pod naslovom „Europa je bila previše opuštena i previše naivna“, intervju je objavljen u vrijeme posjeta austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena Hrvatskoj, a predsjednica je odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svjetskome nogometnom prvenstvu te svojemu odrastanju u komunizmu.prenosi

“Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje”, kazala je predsjednica.

Svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu predsjednica je objasnila svojim nedavnim razgovorom s “hrvatskim muftijom”, prenosi Novi list.

“Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen”, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam privlači sve više pristaša u Europi, predsjednica odgovara da se „društva brane od opasnosti izvana”. “Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama”, kazala je, uz ostalo.

Pitanje o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj ponukalo ju je da odgovori kako je takva pitanja “čine bijesnom”.

“Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor“, kazala je.

 

Vijesti
Strašno. Umrla je u mukama…
Što je ono što svima izmami osmijeh na lice?

Povezane vijesti

Na što smo spali?

Administrator

Pernar ide u stranku Abeceda demokracije: Čeka ga novac i mjesto predsjednika

Administrator

Hrvatska nije jedina koja se bori sa ekonomskom krizom, svakog dana pridružuju joj se i druge zemlje!

Administrator

Spriječimo diskriminaciju starijih na tržištu rada. Kako to učiniti?

Administrator

Dodatak na mirovinu u iznosu od 2.100 kuna za čuvanje unuka?

Administrator

Plesne večeri za umirovljenike

Administrator