• Naslovnica
  • Društvo
  • Koliko treba raditi u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj za gotovo isti iznos
Društvo Mirovine

Koliko treba raditi u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj za gotovo isti iznos

Poznato je da u hrvatskoj ulaskom u punu starosnu mirovinu ne znači da će se živjeti lagodno. Ili onako kako se zaslužuje nakon cijelog radnog života provedenog u nekoj službi. U Hrvatskoj prema statističkim podacima HZMO-a ima 182 502 umirovljenika, kojima se mirovina isplaćuje iz inozemstva ,a njihova prosječna mirovina je oko 277 eura. Rad u inozemstvu katkada je prava utopija za umirovljenika RH, pošto rad u inozemstvu znatno može povećati male hrvatske mirovine, jer u nekim zemljama i minimalna mirovina je znatno veća i podeblja budžet.

 

Vezane vijesti 

Kako je izgledao njihov srčani udar?

Baku u dom, a stan u najam!

Otvorite svoj profil – vaši online recepti

Nedavno se pojavio jedan slučaj koji je i Nijemce i Hrvate podignuo na noge. Naime radi se o jednom umirovljeniku kome je priznata mirovina iz Njemačke iako je tamo radio samo tri godine, a za ostvarivanje toga prava potrebno je pet godina rada. pompa se podigla kada se shvatilo da nisu ispunjeni uvjeti te zemlje, u ovom slučaju Njemačke, pa nikome nije jasno kako je došlo do greške da gospodin Ivan Š. Koji danas ima 69 godina prima i njemačku mirovinu sa samo tri godine staža rada u toj zemlji. Isprva mu je njemačka mirovina bila 86 eura, ali je nedavno podignuta na 204 eura koje uredovno dobiva. Sa druge strane gospodin Ivan je proveo radeći i u Hrvatskoj i to ni manje ni više nego 30 godina. Za taj rad mirovina u Hrvatskoj mu je 1 902 kn.

Cijeli slučaj još više zapanjuje jer koliko ustvari rada u Hrvatskoj treba imati za 1 900 kn? Kao prvo za taj novac u Hrvatskoj iz priloženog vidimo da treba raditi 30 godina, a za 204 eura dovoljno je 3 godine provesti u Njemačkoj. Iako je ovo jedan od rijetkih i izdvojenih slučajeva ipak je pokazatelj koliko se cijene radnici i umirovljenici u te dvije zemlje. Također u Njemačkoj je i danas slučaj da se radi 5 godina za stjecanje prava za primanje mirovine, i iako je još granica ulaska u mirovinu 65 godina, planira se podići na dobnu granicu od 67 godina.

Očito se ovaj slučaj po zakonima koji su na snazi u Njemačkoj, nije trebao priznati, ali eto gospodin Ivan je imao sreće. Očito je mirovinsko tijelo uzelo u obzir i prijašnji staž gospodina Ivana, jer kada odete u Njemačku raditi njih zanima i gdje i koliko ste prije radili, pa je moguće i da mu je i to pribrojeno.

 

njemačke mirovine

Related posts

Mislite da je to moguće? Rješenja za suzbijanje dobne diskriminacije

Evo ti osam kuna, kupi sanjaricu

Ipak se može posijediti od stresa

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com