• Naslovnica
  • Društvo
  • Koliko treba raditi u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj za gotovo isti iznos
Društvo Mirovine

Koliko treba raditi u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj za gotovo isti iznos

Poznato je da u hrvatskoj ulaskom u punu starosnu mirovinu ne znači da će se živjeti lagodno. Ili onako kako se zaslužuje nakon cijelog radnog života provedenog u nekoj službi. U Hrvatskoj prema statističkim podacima HZMO-a ima 182 502 umirovljenika, kojima se mirovina isplaćuje iz inozemstva ,a njihova prosječna mirovina je oko 277 eura. Rad u inozemstvu katkada je prava utopija za umirovljenika RH, pošto rad u inozemstvu znatno može povećati male hrvatske mirovine, jer u nekim zemljama i minimalna mirovina je znatno veća i podeblja budžet.

 

Vezane vijesti 

Kako je izgledao njihov srčani udar?

Baku u dom, a stan u najam!

Otvorite svoj profil – vaši online recepti

Nedavno se pojavio jedan slučaj koji je i Nijemce i Hrvate podignuo na noge. Naime radi se o jednom umirovljeniku kome je priznata mirovina iz Njemačke iako je tamo radio samo tri godine, a za ostvarivanje toga prava potrebno je pet godina rada. pompa se podigla kada se shvatilo da nisu ispunjeni uvjeti te zemlje, u ovom slučaju Njemačke, pa nikome nije jasno kako je došlo do greške da gospodin Ivan Š. Koji danas ima 69 godina prima i njemačku mirovinu sa samo tri godine staža rada u toj zemlji. Isprva mu je njemačka mirovina bila 86 eura, ali je nedavno podignuta na 204 eura koje uredovno dobiva. Sa druge strane gospodin Ivan je proveo radeći i u Hrvatskoj i to ni manje ni više nego 30 godina. Za taj rad mirovina u Hrvatskoj mu je 1 902 kn.

Cijeli slučaj još više zapanjuje jer koliko ustvari rada u Hrvatskoj treba imati za 1 900 kn? Kao prvo za taj novac u Hrvatskoj iz priloženog vidimo da treba raditi 30 godina, a za 204 eura dovoljno je 3 godine provesti u Njemačkoj. Iako je ovo jedan od rijetkih i izdvojenih slučajeva ipak je pokazatelj koliko se cijene radnici i umirovljenici u te dvije zemlje. Također u Njemačkoj je i danas slučaj da se radi 5 godina za stjecanje prava za primanje mirovine, i iako je još granica ulaska u mirovinu 65 godina, planira se podići na dobnu granicu od 67 godina.

Očito se ovaj slučaj po zakonima koji su na snazi u Njemačkoj, nije trebao priznati, ali eto gospodin Ivan je imao sreće. Očito je mirovinsko tijelo uzelo u obzir i prijašnji staž gospodina Ivana, jer kada odete u Njemačku raditi njih zanima i gdje i koliko ste prije radili, pa je moguće i da mu je i to pribrojeno.

 

njemačke mirovine

Related posts

Na pomolu veće mirovine?

Više od 100 milijuna kuna iz drugog mirovinskog stupa uložit će se u startupove?

BAKINO PISMO UNUKU (Božica Jelušić)

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com