"> KOLIKO SU NAM VAŽNI PREVENTIVNI POSTUPCI U KONTROLI ZDRAVSTVENIH RIZIKA U DOMOVIMA ZA STARIJE OSOBE? - Treća dob Hrvatska
">
Blog Društvo

KOLIKO SU NAM VAŽNI PREVENTIVNI POSTUPCI U KONTROLI ZDRAVSTVENIH RIZIKA U DOMOVIMA ZA STARIJE OSOBE?KOLIKO SU NAM ZAPRAVO STRAŠNO VAŽNI PREVENTIVNI POSTUPCI U KONTROLI ZDRAVSTVENIH RIZIKA U DOMOVIMA ZA STARIJE OSOBE?
 

Otežano zdravstveno stanje većinu obitelji s vremenom natjera da svojim starijim ukućanima s vremenom osiguraju smještaj u domovima. Nerijetko će se, nažalost, požaliti kako uvjeti u istima nisu zadovoljavajući. Zdravstveno stanje postaje sve gore, a kraj njihovih najmilijih sve se više naslućuje. Izbora rijetko ima.

Doista se nalazimo u situaciji kada korisnika (vrlo često i bolesnika) stavljamo na rub događaja, u treći plan kao pasivnog promatrača, onog koji plaća svoju uslugu, onoga bića koji zaslužuje svaku pravo na život. Neupitno!

Mnogo je najava kojekakvih analiza i reformi unutar ovog sustava, ali sve dosad ostaju tek na riječima. Tako je na svakom pojedinom domu da unutar svoje institucije pokušaju ponuditi što bolju uslugu, a preventivni su postupci u kontroli zdravstvenih rizika, mogli bismo reći, najvažniji. Upitno je koliko ga se domovi doista drže, ali obrazac djelovanja postoji.

Prilikom prijema štićenika potrebno je ispuniti matični obrazac koji sadržava sve podatke koji potvrđuju njegova ograničenja, mogućnosti i potrebe, poput pranja, njege tijela, oblačenja, kretanja. Slijedom toga potrebna je redovita provedba zdravstvene zaštite za starije, a u cilju prevencije nepokretnosti, nesamostalnosti, nestabilnosti i nekontroliranog mokrenja. To se, među ostalim, odnosi na redovite fizikalne vježbe, na redovitu pomoć u svakodnevnim potrebama, kao i na osiguranu psihološku pomoć. Isto tako, naglasak se stavlja na prevenciju i praćenje dekubitisa. Potrebno je svaka dva sata bilježiti promjenu položaja tijela. Važna je i procjena rizika pada, a zašto postoji obrazac koji se ispunjava prilikom dolaska štićenika, te bi se trebao redovito kontrolirati i sukladno tome određivati mjere i postupke prevencije pada.

 
Profesionalnost, stručnost i humani odnos medicinskih sestara u Domovima za starije, komunikacijske vještine i strpljivost moraju biti odlike kojima će sestra pridonijeti osjećaju dostojanstva kod starijeg čovjeka, samopoštovanja i zadovoljstva i to nema cijene!
Problemi s kojima se susreću stariji u Domovima su nestručnost kod njege i prehrane, izmeđuostaloga nemar. To je zapravo sve nemar.
 
Štićenici se često žale na noćnu smjenu u domovima za starije, pa ću je ovdje posebno istaknuti. Tijekom noćne smjene medicinska sestra sukladno smjernicama trebala bi odrađivati sljedeće radnje – pranje i oblačenje, pomoć kod prehrane i unosa tekućine, noćni obilazak, zbrinjavanje inkontinencije, preventivne mjere za sprječavanje dekubitusa, kontraktura, pneumonije te ojedina. Za sve to, medicinska bi sestra svakog sata trebala dati potpis. Nerijetko, potpis nastupa bez prethodne radnje. Kontrole nema.
 
Nezamariva je i prehrana u domovima za starije, primjerice kod prevencije dijabetesa. Za sve ove preventivne radnje postoje obrasci, ali koliko ih se u domovima doista drže, diskutabilno je. 
Ovo su zapravo prave istine o domovima, posebice obiteljskim čije priče dobivamo redovno i vjerujemo da ćemo ponovno kao što smo i dosada, potaknuti mnoge na poboljšanje djelovanja u tom preventivnom sektoru te kontroli.
Sociologinja Sandra Vukušić
S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

STUDENTSKI GRAD: Zdravlje na prvom mjestu

Administrator

U svakoj situaciji treba vidjeti viši smisao, čak i kad vas netko povrijedi

Administrator

UMRLA JE BISERKA ALIBEGOVIĆ Hrvatska glumica nastupila je u brojnim kultnim filmovima i serijama

Administrator

Evo kolika će vam biti mirovina nakon 35 godina staža

Administrator

“Mirovinski sustav pukao je davno“

Administrator

Japanski umirovljenici zbog siromaštva silom žele u zatvor

Administrator