• Naslovnica
  • Društvo
  • Koliko smo nazadni kao država vidi se u samo jednom. Zanemarivanju potreba stanovništva
Društvo

Koliko smo nazadni kao država vidi se u samo jednom. Zanemarivanju potreba stanovništva

Koliko smo nazadni kao država vidi se u samo jednom. Zanemarivanju potreba stanovništva.

Razvijenost društva očituje se u skrbi prema najranjivijim skupinama.Stoga bi briga za zdravlje i briga o ljudima trebala biti prioritet. Prioritet bi trebao biti u pružanju osnovnih životnih potreba toliko naglašavanih u deklaracijama o pravima čovjeka.

U Hrvatskoj danas postoje 4 najranjivije društvene skupine. A to su: starije osobe, jednoroditeljske obitelji, osobe s invaliditetom i nezaposlene osobe. Svaki peti stanovnik živi ispod granice siromaštva. Mirovine su se skoro pa izjednačile sa iznosom socijalne pomoći. Ne, nije to ni blizu onih 1 200eura socijalne pomoći koje primaju Norvežani, a i njihova je ispod svakog standarda.

 

Prema zadnjim podacima iz DZS-a, trenutno Hrvatskom korača 4 milijuna stanovnika. U zadnjih šest godina imamo dramatičan pad stanovništva. Dramatičan rast siromaštva. Što više učiniti? Zapravo najteži izazovi proizlaze iz zabrinutosti da će sve starije stanovništvo opteretiti javnu potrošnju novim pritiscima, posebice zbog mirovina i za financiranje dugoročne skrbi za starije, pri čemu posebno zabrinjava činjenica da je već u mnogim zemljama  financiranje tih sustava već danas nedostatno a u tu korpu ulazi u Hrvatska.

 

Ono što se događa u Hrvatskoj pa i u regiji zove se  zanemarivanje potreba stanovništva. Država to presporo shvaća  i presporo razvija  politike i institucije koje bi smanjile potencijalni šok svih izdataka koje opterećuje stanovništvo i državnu blagajnu.

Inače od ove godine donesen je jedan novi zakon.Donesen je novi prekršajni zakon koji tereti one koji zanemaruju starije članove obitelji.Za svako zanemarivanje starijih članova obitelji u dobi od 65 i više godina života ide prekršajna prijava i globa od 10 000 kuna i 45 dana zatvora. Koliko je starijih osoba u Hrvatskoj zaslužilo da ih država, odnosno politika diskriminira i oduzima pravo za dostojanstveno i časno življenje i to u svakom aspektu života. Jesu li za to radili cijeli svoj život? Pomnožite to sa 10 000kn.

Država bi trebala doista hitno poduzeti dugoročne reforme vezane uz demografske posljedice. Gubitak stanovništva je ogroman i još niti jedna mjera nije poduzezeta koja bi pokazala da tome idemo ka kraju. Na papiru se treba donijeti strategija i početi je se provoditi. No o tome se ne pridaje nimalo pozornosti, kao niti priči o velikom siromaštvu starijih osoba, niti o bilo kojoj drugoj temi.

A dok se političari oko demogafije i ostalih razvojih proces  još uvijek prepiru, u potrazi za boljim životom Hrvati pune autobuse i kreću trbuhom za kruhom, a najranjivije društvene skupine tonu u još dublji jaz. Dok tražite naše starije građanstvo da glasaju za vas, a vi ništa ne činite, nije li vas stid?

Dokada će ovo trajati. Koliko glup možeš biti i dalje – ti politiko-?! Gdje je vaš stid? Gdje je vaše društveno odgovorno poslovanje?

 

Vijesti

Duge liste čekanja za smještaj u jeftinom domu

Koja je to  jedna od 10 najčešćih bolesti?

Bakino pismo unuku

Predsjednica udruge Nacionalni savez Treća dob, Sandra Vukušić

 

Related posts

WAU! 17 znanstvenih činjenica koje nismo znali početkom 2017. godine

VELIKA REFORMA I muškarci i žene će u mirovinu sa 67 godina pet godina ranije no što je planirano, neki ostaju bez beneficiranog radnog staža

VODIČ KROZ REFORME U 2018. Porezna rasterećenja, rad u mirovini, jeftiniji auti i više novca za branitelje…

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com