"> Kolike su razlike u mirovinama među gradovima i županijama? - Treća dob i 50+
">
Mirovine Zanimljivosti

Kolike su razlike u mirovinama među gradovima i županijama?

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.434 kune, no mnogo umirovljenika ostvaruje i manje od toga. Kolika će biti mirovina ovisi i o mjestu stanovanja jer u nekim gradovima i županijama mirovina je veća i za tisuću kuna.

Najviša je prosječna mirovina 2.773 kuna za više od 90 tisuća starijih građana u Rijeci. Nakon njih slijedi grad Pula u kojoj gotovo isti iznos mirovine prima 57 tisuća umirovljenika.

U Zagrebu 370 tisuća umirovljenika prima mirovinu višu od hrvatskog prosjeka.  U glavnom gradu Republike Hrvatske prosječna mirovina iznosi 2.585 kuna. Na četvrtom se mjestu po visini mirovine nalazi grad Split gdje više od sto tisuća umirovljenika prima mirovinu od 2.507 kuna. Mirovinu od nekoliko kuna iznad prosjeka prima i 32 tisuće umirovljenika u Dubrovniku.

Najniža mirovina u Požegi, iznosi samo 2.014 kuna. Nakon nje slijedi Gospić sa 2.058 kuna te Bjelovar sa 2.061 kunu.
U Osijeku, Slavonskom Brodu, Koprivnici i Sisku mirovine se kreću oko 2.100 kuna. Manje od prosjeka su i u svim ostalim većim gradovima, najčešće oko 2.200 kuna.

Kada je riječ o umirovljenim braniteljima, njih je najviše u Zagrebu, oko 15 tisuća te više od 10 tisuća u Splitu, od ukupno njih 71 tisuće. Braniteljske mirovine najveće su u Zagrebu, Puli, Varaždinu i Vukovaru, gdje prelaze 6.000 kuna.

Vijesti:

Gdje je nestalo ono što mi svi tražimo kod drugih!
Kako spasiti starije od otimanja imovine?
Koja je to jedna od 10 najčešćih bolesti?

Najveće su mirovine u Primorsko-goranskoj županiji gdje iznose gotovo 3.000 kuna u prosjeku. U Istarskoj županiji  veće su od 2.800 kuna, u Dubrovačko-neretvanskoj iznose oko 2.700 kuna, Splitsko-dalmatinskoj oko 2.600 kuna, dok su ipak najveće u gradu Zagrebu sa 3.230 kuna u prosjeku.

Prema podacima HZMO-a umirovljenici najgore žive u Međimurskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj županiji gdje se mirovine u prosjeku kreću oko 2.100 kuna.

 

 

Povezane vijesti

Najpoznatiji stručnjak za zdravu prehranu, Darin Olien: Poštujte ovo i nikad nećete dobiti teške bolesti!

Administrator

Rađajte za veću mirovinu

Administrator

Počela isplata viših mirovina za 180.000 umirovljenika u susjednoj BiH

Administrator

Za petinu ukupnog broja umirovljenika 50 kuna viša mirovina!

Administrator

18 namirnica koje bolje čiste od profesionalnih proizvoda

Administrator

U svijetu koji stalno žuri naprijed, ti uspori i uživaj u trenutku

Administrator