"> Koja je razlika između oporuke i ugovora o da­rovanju? - Treća dob Hrvatska
">
Pravni dokumenti

Koja je razlika između oporuke i ugovora o da­rovanju?


 

Ugovorom o darovanju sa zadržavanjem plodouživa­nja se raspolaže imovinom među živima, mora postojati druga strana – obdarenik koji ga potpisuje i mora biti ovje­ren strogo kod javnog bilježnika. A oporuku možete sami sastaviti, u pisanom obliku, bez druge strane i nije je po­trebno ovjeriti kod javnog bilježnika te pravne posljedice nastupaju nakon smrti oporučitelja. Kad je riječ o oporu­ci, nju možemo jednostavno poderati (uništiti) i napisati novu, dok će za vrijeme eventualnog spora ugovor o da­rovanju biti važeći.

 -Godinama se sam brinem o staroj majci, dok moja sestra to ne čini. Majka mi želi ostaviti obiteljsku kuću. Što je najbolje da učinimo?

Najsigurnije bi bilo da sklopite s majkom ugovor o doživotnom uzdržavanju pa tako vaša sestra ne bi imala pravo na nužni dio, na koji u slučaju oporuke ili darovnog ugovora ima pravo. U slučaju da sklopite darovni ugovor, sestra će imati pravo na nužni dio.

– Obdarenik kojem sam darovao automobil na­kon darovanja je opljačkao kuću u mojem vlasništvu, za što je pravomoćno osuđen. Mogu li opozvati daro­vanje automobila?

Da, darovanje možete opozvati u roku od godinu dana otkad ste saznali za razlog opoziva.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

PRAVNI SAVJET- Posvojenje i obiteljska mirovina

Administrator

Pravni savjeti

Administrator

Etički kodeks volontera

Administrator

Kada ćete odabrati obiteljsku mirovinu

Administrator

Pravni savjeti – srpanj-kolovoz

Administrator

Pravni savjeti – veljača

Administrator