"> Koja je cijena za jednokratno podizanje 15 posto ušteđevine iz II. stupa? - Treća dob Hrvatska
">
Društvo Mirovine

Koja je cijena za jednokratno podizanje 15 posto ušteđevine iz II. stupa?

 

 

 

Od ove godine pred umirovljenike koji tek ulaze u mirovinu stavljen je izbor između dvije opcije. Prva opcija nudi da se umirovljenici umirove ko da su štedjeli samo u I. stupu, dok je druga opcija kombinirana mirovina iz I. i II. stupa. Druga opcija, također, umirovljenicima osigurava pravo na jednkratnu isplatu 15 posto ušteđevine iz II. stupa.

U prvih osam mjeseci ove godine, 54 posto umirovljenika izabralo je I. mirovinski stup, dok ih je 46 posto prihvatilo kombiniranu mirovinu (I. + II. stup).

15 posto ušteđevine iz drugog stupa znači novac “na ruke”, no, isto tako donosi i smanjenu mirovinu. Kako bi se ta opcija regulirala, uvjet za kvalifikaciju postaje iznos buduće mirovine umirovljenika. Kako biste se uspješno kvalificirali za podizanje 15 posto ušteđevine, mirovina vam mora biti 15 posto veća od najniže zakonom zajamčene mirovine.

Iako se najniža mirovina može lako izračunati prema vrijednostima koje HZMO određuje dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja, informativni izračun mirovine će vam napraviti REGOS.

 

Koja je cijena za jednokratno podizanje 15 posto ušteđevine iz II. stupa?

Opcija jednokratnog podizanja 15 posto ušteđevine građanima donosi pogodnosti jer se radi o nekoliko desetaka tisuća kuna, koji se mogu trošiti nenamjenski, što posebice zvuči primamljivo građanima s manjim mirovinama. No, u donošenju odluke o odabiru mirovinskog stupa i samom podizanju ušteđevine mora se uvažiti porez i prirez koji placate na podizanje ušteđevine. Ako je iznos ušteđevine manji od 30.000 kuna, platit ćete 12 posto poreza, a za veći iznos od navedenog i do 18 posto. Uz to, u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak, morat ćete platiti i prirez.

 

 

 

 

 

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Čovjek s vaginom na glavi bio je glavna zvijezda katolibanskog derneka u Splitu, evo tko je on

Administrator

Umirovljenik ovršen, a ima zaštićeni račun!

Administrator

Neobičan i drugačiji život starih maturantica

Administrator

Olakšajte dušu – Jednostavna vježba za oprost i otpuštanje teških misli

Administrator

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske, sačinile su svoju listu reformskih mjera za mirovinsku reformu!

Administrator

Vlasnici javnog zdravstva su građani koji se oštro protive njegovoj privatizaciji

Administrator