"> Kod anemije, raka pluća, gušterače, debelog crijeva... Ovih 8 namirnica i znanost je potvrdila da su najbolje u prevenciji bolesti i liječenju - Treća dob i 50+
">
Zanimljivosti Zdrava hrana Zdravlje

Kod anemije, raka pluća, gušterače, debelog crijeva… Ovih 8 namirnica i znanost je potvrdila da su najbolje u prevenciji bolesti i liječenju

Foto:getty images

Ljekoviti pripravci na bazi bilja i hrane stoljećima su bili okosnica medicine. Danas sve više ljudi ponovno otkriva njihovu moć i okreće se drevnim namirnicama i zaboravljenim narodnim ljekovitim pripravcima. Korištenje namirnica u narodnoj medicini utkano je u temelje moderne dijetoterapije.prenosi

Danas se hrana promatra u prvom redu kao izvor nutrijenata koji potiču rast i razvoj organizma te pridonose sprečavanju pojave bolesti. Ranije je, međutim, imala i dodatnu ulogu. Primjenjivala se u liječenju. Začeci korištenja hrane u narodnoj medicini sežu do starog Egipta. Ne samo da se već tada znalo kako nedovoljan unos hrane dovodi do bolesti, već su se i različite dijete propisivale kod različitih bolesnih stanja. Štoviše, ondašnji su liječnici u liječenju koristili svakodnevne namirnice koje su poslije postale neizostavni dio narodne medicine europskih naroda. Hranu kao pomoć u sprečavanju i liječenju bolesti nastavili su koristiti stari Grci tvrdeći kako je kvalitetna prehrana izuzetno važna u očuvanju zdravlja. Njihova tradicija se nadograđivala i unapređivala sve do današnjih dana.

Bez preuveličavanja se može reći da je korištenje namirnica u narodnoj medicini utkano u temelje moderne dijetoterapije.

Tako je mlijeko od davnina prva pomoć kada čovjek nepažnjom popije neku kemikaliju. Slično tome, bjelanjak pomaže u neutralizaciji toksičnih metala u želucu. Teofilin iz zelenog čaja širi bronhe, dok teobromin iz kakaa i kofein djeluju kao diuretici. Kofein uz to smanjuje osjećaj umora. Ranije se koristila kava, a danas se u sportu tijekom treninga ili natjecanja izdržljivosti uzima čisti kofein.

Peršin
U kulinarstvu se kod nas peršin nedovoljno koristi. Obično nam njegovi listovi služe za dekoraciju, a korijen u pripremi domaće goveđe ili pileće juhe. S druge strane, u narodnoj medicini peršin ima dugu tradiciju primjene. Pomaže olakšavanje menstrualnih tegoba i lučenje mlijeka kod dojilja. Također je učinkovita pomoć u očuvanju zdravlja krvnih žila, što se velikim dijelom može zahvaliti antioksidativnom djelovanju flavonoida apigenina. Od aktivnih tvari valja još spomenuti apiol i miristicin, koji potiču izmokravanje. Oni tako pridonose uklanjanju bubrežnih kamenaca i liječenju urinarnih infekcija pa je peršin s pravom čest sastojak narodnih lijekova namijenjenih njihovu ublažavanju.

Med & Đumbir
Jedna od najpopularnijih namirnica drevnog Egipta koja se koristila i u liječenju je med. Zahvaljujući obilju jednostavnih šećera uspješno se primjenjivao u tretmanu rana i sprečavanju razmnožavanja bakterija. To antibakterijsko djelovanje meda koristi se i danas u liječenju grlobolje pa je med sastojak mnogih bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani. I doista, znanstvena istraživanja potvrđuju da med sprečava rast bakterija na ranama.

Iako je egzotičan začin, đumbir se sve više koristi u našoj svakodnevnoj kuhinji, dok je zbog bogatstva aktivnih tvari dobrodošla pomoć u liječenju različitih zdravstvenih tegoba. Privatizirat ću na trenutak ovaj tekst i reći kako mi je đumbir prva i najbolja pomoć kod grlobolje i prehlade. I uistinu, đumbirov se korijen od davnina koristi u liječenju infekcija dišnih puteva; bronhitisa, grlobolje, kašlja i sl. Kad ga žvačemo, osjećamo žarenje u ustima i nosu, i to zbog hlapljivih i nehlapljivih biološki aktivnih komponenti, u prvom redu gingerola, šogaola, paradola i zingerona, koji mu daju aromu i okus. Da je đumbir pomoć u liječenju tegoba dišnog sustava, potvrđuju rezultati znanstvenih istraživanja koji opisuju njegovo protuupalno djelovanje i učinkovitost ekstrakta protiv bakterija Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa.

Češnjak
Češnjak je jedna od najčešćih i najdugovječnijih namirnica narodne medicine. Potiče apetit i izmokravanje, ima pozitivan utjecaj na krvožilni sustav i živce, a djeluje i kao diuretik. Osim toga koristi se kao pomoć u liječenju upale pluća te je čest sastojak domaćih sirupa za iskašljavanje. Početak zanimanja znanstvenika za češnjak seže u prvu polovicu devetnaestog stoljeća i traje do današnjih dana. Pokazalo se da češnjak obiluje aktivnim tvarima, među kojima se ističe alin. Kad se zdrobljeni češnjak izlaže kisiku, alin se pretvara u alicin, hlapljivu tvar koja utječe na njegov specifičan miris. Osamdesete godine prošlog stoljeća bile su zlatne godine u istraživanju češnjaka. Uočilo se da je svježi češnjak učinkovitiji od suhog. Pokazala se njegova djelotvornost u snižavanju povišenog krvnog tlaka, koncentracije glukoze i masnoća u krvi te ukupnog i LDL kolesterola.

Svježi češnjak smanjuje i rizik od prekomjernog zgrušavanja krvi. To se može zahvaliti ajoenu, čija se učinkovitost može usporediti s aspirinom.

Banana
Banana je mnogima omiljeno voće. Toliko se udomaćila u našoj prehrani da je više i ne percipiramo kao egzotičnu namirnicu. Sirovu je jedemo kao užinu i desert, od nje se rade različite slastice, a povrh svega ima primjenu i u narodnoj medicini. U kombinaciji s čajem, pireom od kuhanih jabuka, rižom i dvopekom korisna je tijekom oporavka od virusnih proljeva, čestih kod male djece posebice ljeti. Lako je probavljiva, a kao odličan izvor jednostavnih ugljikohidrata, magnezija i kalija pridonosi vraćanju izgubljene energije i ravnoteži elektrolita.

Kupusnjače
Kupusnjače (kupus, kelj, brokula, raštika i sl.) namirnice su izuzetne vrijednosti koje, nažalost, ne cijenimo dovoljno. Još su ih u narodnoj medicini koristili stari Grci držeći ih univerzalnim lijekom za sve. Aristotel ih je često preporučivao protiv mamurnosti. Mnoge su biološki aktivne tvari u kupusnjačama. Obiluju glukozinolatima (tvarima sa sumporom) koji im daju specifičnu aromu i pikantan okus. Dosad je iz kupusnjača izolirano više od 100 različitih glukozinolata jedinstvenih puteva razgradnje. Enzimskom razgradnjom glukozinolata nastaju indoli i izotiocijanati. Jedan od izotiocijanata je sulforafan. Pokazuje protuupalni učinak koji sasvim sigurno pridonosi uspješnom korištenju kupusa u liječenju upalnih procesa. Kupusnjače su prava riznica mikronutrijenata poput folata, vitamina C i karotenoida, a tu su još klorofil i vlakna. Sve te tvari djeluju sinergijski u očuvanju našeg zdravlja. Pomažu tako sprečavanju i liječenju anemije, potiču rad crijeva, normaliziraju koncentraciju šećera u krvi, a također štite od raka pluća, debelog crijeva, dojke, prostate i gušterače.

Brusnice
Brusnice su slatka pomoć u sprečavanju upala organa mokraćnog sustava i u njihovu liječenju. To se, među ostalim, može zahvaliti proantocijanidinima, koji se vrlo dobro apsorbiraju u krv. Iz krvi dolaze u mokraću i svojom aktivnošću štite bubrege, mokraćovod, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev. Sprečavaju, naime, lijepljenje bakterija za njihovu sluznicu. Osim toga brusnice su kisele, što je dodatni zaštitni čimbenik u sprečavanju razmnožavanja patogenih bakterija. Brusnice također smanjuju mogućnost pojave gripe, zaštitno djeluju na zdravlje zuba, snižavaju ukupan i loš, LDL kolesterol. Remete razvoj nekih vrsta gljivica te bakterije Helicobacter pylori djelujući tako pozitivno na zdravlje želuca.

Šljive
Šljive su vrlo cijenjene u narodnoj medicini kao lijek protiv zatvora stolice. Njihova učinkovitost pripisuje se laksativnom djelovanju prehrambenih vlakana i sorbitola (koji je po svojoj strukturi alkohol). Osim što pozitivno djeluju na rad crijeva i pridonose detoksikaciji organizma, vlakna također pomažu snižavanju masnoća, šećera i kolesterola u krvi. Smanjuju tako rizik od sve prisutnijeg metaboličkog sindroma. Šljive se mogu jesti sirove i suhe. Pirjane šljive bez dodanog šećera mogu biti namaz na kruh ili palačinke. Od suhih šljiva često se radi kompot. Nije ga teško pripremiti, a užitak je nezaboravan.

 

Povezane vijesti

Odlično za zdravlje. Stavite kvačicu na uho i držite 1 minutu – dogodit će se čudo

Administrator

Žižula smiruje upale i probavne tegobe te snizuje tlak

Administrator

Stigle sočne ljepotice

Administrator

10 bolesti koje mogu potpuno promijeniti osobnost

Administrator

Upozoravajuća pospanost tijekom dana

Administrator

Sezonac iz Srbije “otvorio dušu” nakon dva mjeseca rada u Vodicama: ‘Nije mi bilo baš svejedno na prvu’

Administrator