"> KLIKnite s nama – u Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti

KLIKnite s nama – u Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana


KLIKnite s nama – u Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana!

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

Energetska zadruga osnovana u Križevcima je mjesto za sva energetska pitanja građana kao i stručnu pomoć u prijavi građana na natječaje Fonda, podrška Gradu u pisanju i prijavi projekata, mapiranju i projektiranju sunčanih elektrana te za sva pitanja vezana uz energiju, klimu, kvalitetu života, transparentnost i uključenost građana“, ističe predsjednica Skupštine Ivana Dubravec.

Energetska zadruga KLIK osnovana je kako bi pridonijela razvoju energetski neovisnog grada i u tranziciji prema klimatski neutralnom gradu.  Podršku će joj u tome pružiti Zelena energetska zadruga kroz projekt Compile iz programa Obzor2020 kojim će se Križevački sunčani krovovi povezati u mikro mrežu baziranu na blockchain tehnologiji, što je samo jedan od primjera rada kojim će se baviti zadruga.

Lokalna energetska zadruga važna je kako bi i Križevci mogli biti aktivan sudionik u promjenama na tržištu energije. Energetsko tržište Europe prolazi kroz temeljnu tranziciju s centraliziranog načina rada na kojem dominiraju velike tvrtke temeljene na fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji, prema decentraliziranom tržištu koje se temelji u potpunosti na obnovljivim izvorima energije, s milijunima aktivnih energetskih građana, tzv. „prosumera“. Osnaživanje građana za proizvodnju i potrošnju vlastite energije znači demokratizaciju energetskog sustava.

Takva energetska tranzicija zahtijeva ulaganja od strane građana, bilo kao potrošača, poreznih obveznika ili kao štediša. Stoga bi građani trebali biti u samom središtu ove energetske tranzicije. Oni bi trebali imati kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i opskrbom energijom. Također, građani trebaju priliku da svoju ušteđevinu ulažu u lokalne energetske objekte koji i donose prihod i proizvode čistu energiju, umjesto da čuvaju novac u banci.

Upravo zato je Zelena energetska zadruga pokrenula inicijativu s građanima koji su uložili u Križevačke sunčane krovove. S građanima koji žele biti primjer drugima i pokretač promjena u svojoj zajednici kroz djelovanje nove lokalne energetske zadruge KLIK. „Osnivamo križevačku zadrugu da dalje radimo na tome lokalno i osnažimo lokalne građane da sami razvijaju i provode projekte“, istaknuo je Boris Pavlin, voditelj projekata u ZEZ-u.

Križevačka zadruga nije sama. Energetske zadruge davno su prepoznate u Europi. To su pravne osobe u kojoj se građani, mala i srednja poduzeća i lokalne vlasti okupljaju kao krajnji korisnici energije kako bi surađivali u proizvodnji, distribuciji i potrošnji energije iz obnovljivih izvora ili ponudili energetsku učinkovitost/ potražnju usluge upravljanja. Energetske zadruge doprinose socijalnim inovacijama i ciljevima regionalnog razvoja kroz brigu o zajednici, otvoreno i dobrovoljno sudjelovanje, demokratsko upravljanje, neovisnost i nezavisnost. I zato –  zadrugari Vam poručuju – KLIKnite s nama!

 

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Potpisan ugovor o projektu informatičke radionice

Administrator

Sajam „Pravo doba“ – Pravo doba za starije je u svibnju

Administrator

Josip Aladrović za kasni ulazak u mirovinu krivi SDP

Administrator

VIDEO: Starost ovisi samo o tome koliki vam je smisao za humor. Pogledajte smiješne starce!

Administrator

12. SPORTSKI SUSRETI SUH-A OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Administrator

ZDRAVSTVENA SKRB STARIJIH OSOBA U CARITASOVU DOMU IVANEC

Administrator