"> Kesten - kuhati ili peći ovu zdravu i ukusnu jesensku namirnicu? - Treća dob i 50+
">
Gastro scena Zdrava hrana Zdravlje

Kesten – kuhati ili peći ovu zdravu i ukusnu jesensku namirnicu?

Kuhani ili pečeni kesteni su omiljena poslastica, a ako ih ne želite kupovati, slobodno vrijeme provedite u prirodi tražeći kestene.

Astanea sativa ili kesten je plod blago slatkastog okusa i visoke hranjive vrijednosti. Ova se nutritivna voćka u gastronomiji upotrebljava za pripremu raznih delicija, pirea, torti, kruha ili juha, a mogu služiti i kao dekoracija jesenskog stola. Važno je znati da će on svim jelima dati pomalo slatkast okus.prenosi

 

Kesten i zdravlje

Plodovi kestenovog drveta su bogati izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija. Želite li ojačati muskulaturu ili se riješiti anemije – jedite kesten. Kesteni sadrže najmanje masnoća od svog orašastog voća, ali i više škroba što ga čini teže probavljivim.Narodna medicina od davnina koristi divlji kesten kao lijek za proširene vene i hemeroide. Najjaktivniji sastojak kestena je escin, a studije na laboratorijskim životinjama potvrdile su njegovu tradicionalnu primjenu kao lijeka.

Kesten može pomoći u oporavku mikroskopskih rupica u krvnim žilama i kapilarama. Zahvaljujući ovoj namirnici, vaše će žile biti elastične što će spriječiti oticanje i oštećenje. Konzumacija kestena će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama.

Pripremite kesten pire za prste polizati

Kako se priprema kesten?

Foto: Shuttertsock

Za odvajanje kože od mesa potreban vam je oštar nož kako bi zarezali horizontalnu liniju ili veliko X na ravnom dijelu kestena prije kuhanja ili pečenja kako se on ne bi raspao.

Kuhanje kestena: Kesten prelijte hladnom vodom, zakuhajte i ostavite tako tri minute. Maknite s vatre i vadite iz vode jedan po jedan, te ih ogulite dok su topli jer naknadno guljenje postaje teško.

 

Pečenje kestena: Zarežite ih nožem kako je opisano. Stavite u posudu za pečenje, te u pečenicu na 15 do 20 minuta (temperatura neka bude 200 stupnjeva). Povremeno promiješajte i poslužite vruće!

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, dok kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Manjak sna šteti zdravlju srca

Administrator

6 najčešćih okidača: Zašto nas od ovih namirnica boli glava?

Administrator

Hematomi- KAKO IH LIJEČITI?

Administrator

Zbog ozljeda glave raste rizik od demencije

Administrator

Dan s više bilja, a manje soli

Administrator

Njegov nedostatak je poguban za tijelo: smanjuje inteligenciju, šteti štitnjači, a može biti i uzrok neplodnosti

Administrator