"> Kesten - kuhati ili peći ovu zdravu i ukusnu jesensku namirnicu? - Treća dob Hrvatska
">
Gastro scena Zdrava hrana Zdravlje

Kesten – kuhati ili peći ovu zdravu i ukusnu jesensku namirnicu?Kuhani ili pečeni kesteni su omiljena poslastica, a ako ih ne želite kupovati, slobodno vrijeme provedite u prirodi tražeći kestene.

Astanea sativa ili kesten je plod blago slatkastog okusa i visoke hranjive vrijednosti. Ova se nutritivna voćka u gastronomiji upotrebljava za pripremu raznih delicija, pirea, torti, kruha ili juha, a mogu služiti i kao dekoracija jesenskog stola. Važno je znati da će on svim jelima dati pomalo slatkast okus.prenosi

 

Kesten i zdravlje

Plodovi kestenovog drveta su bogati izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija. Želite li ojačati muskulaturu ili se riješiti anemije – jedite kesten. Kesteni sadrže najmanje masnoća od svog orašastog voća, ali i više škroba što ga čini teže probavljivim.Narodna medicina od davnina koristi divlji kesten kao lijek za proširene vene i hemeroide. Najjaktivniji sastojak kestena je escin, a studije na laboratorijskim životinjama potvrdile su njegovu tradicionalnu primjenu kao lijeka.

Kesten može pomoći u oporavku mikroskopskih rupica u krvnim žilama i kapilarama. Zahvaljujući ovoj namirnici, vaše će žile biti elastične što će spriječiti oticanje i oštećenje. Konzumacija kestena će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama.

Pripremite kesten pire za prste polizati

Kako se priprema kesten?

Foto: Shuttertsock

Za odvajanje kože od mesa potreban vam je oštar nož kako bi zarezali horizontalnu liniju ili veliko X na ravnom dijelu kestena prije kuhanja ili pečenja kako se on ne bi raspao.

Kuhanje kestena: Kesten prelijte hladnom vodom, zakuhajte i ostavite tako tri minute. Maknite s vatre i vadite iz vode jedan po jedan, te ih ogulite dok su topli jer naknadno guljenje postaje teško.

 

Pečenje kestena: Zarežite ih nožem kako je opisano. Stavite u posudu za pečenje, te u pečenicu na 15 do 20 minuta (temperatura neka bude 200 stupnjeva). Povremeno promiješajte i poslužite vruće!

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, dok kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Liječnici se nadaju skorom otkrivanju lijeka protiv artritisa

Administrator

Koristite platnene torbe za namirnice? Nemojte ih odlagati na kuhinjske površine, evo i zašto

Administrator

Ljekovita svojstva sirutke – Diže imunutet, čisti jetru, kontrolira masti, tlak i stres

Administrator

NAJBOLJE VJEŽBE ZA STARIJE OSOBE

Administrator

Besplatan ciklus predavanja: Informiranje o zdravlju osoba starijih od 55 godina

Administrator

Svrab, simptom multiple skleroze

Administrator