"> Kanada: Doktor koji svojim pacijentima kao lijek propisuje - novac - Treća dob i 50+
">
Društvo

Kanada: Doktor koji svojim pacijentima kao lijek propisuje – novac

Gdje neki liječnici vide samo srčane bolesti ili depresiju, kanadski liječnik Gary Bloch vidi i siromaštvo i beskućništvo. Bloch svojim pacijentima uz lijekove propisuje i – novac. Taj je koncept počeo razvijati 2005., kao gestu prepoznavanja uzročnika bolesti, a u svome timu ima pravnike i socijalne radnike koji pomažu pacijentima da poboljšaju svoju situaciju. “Vrijeme je za razumijevanje društvenih uvjeta u kojima ljudi žive. To znači da kad pacijenti iznesu svoje zdravstvene probleme, znam da moram gledati i njihova niska primanja, neadekvatno stanovanje ili nedostatak veza u zajednici”, kaže Bloch.

“Propisivanje novca” Bloch prakticira već 14 godina.prenosi

Takva vrsta intervencije utkana je u njegov rad u bolnici St. Michael u Torontu, gdje su “Velik dio mog lječničkog rada tiče se jačanja sustava socijalne podrške. Općenito je politički kontekst prilično protiv toga, jer se nastavljaju rezovi i neoliberalni pristup”, objašnjava Blochpravnici, socijalno radnici i ekonomski savjetnici dio medicinskog tima, kako bi pomogli ljudima koji se nalaze u teškoj situaciji, koji su siromašni, nezaposleni ili beskućnici. Blochov tim tako pomaže pacijentima da pronađu bolja mjesta za stanovanje, da si podignu mjesečna primanja, da apliciraju za posao i edukacije i sl.

“Velik dio mog lječničkog rada tiče se jačanja sustava socijalne podrške. Općenito je politički kontekst prilično protiv toga, jer se nastavljaju rezovi i neoliberalni pristup”, objašnjava Bloch.

Istražujući ovaj pristup 14 godina, Bloch je uvjeren da je osiguravanje da pacijent ima dovoljno novca za plaćanje stvari poput stanarine i hrane u nekim slučajevima efikasnije od propisivanja lijekova ili naprednih medicinskih postupaka. Smatra kako je užasno bitno da se unutar lječničke prakse počne drugačije i obuhvatnije pričati o zdravlju i bolesti, ne ignorirajući kontekst sustava u kojem živimo.

Povezane vijesti

Jeste li vidjeli svisca… ili o ljudskim željama

Administrator

Ministarstvo poniženja

Administrator

KAKO VRATITI POKRET U SVOJ ŽIVOT?

Administrator

Plenković o Spinrazi: Poznajem te mališane, veselit ću se ako dobiju lijek

Administrator

Je li moralno svoje roditelje smjestiti u dom za starije?

Administrator

Bedeković: ‘Zagrebački sustav gospodarenja otpadom je pojam koji u praksi zapravo ne postoji’

Administrator