Zdravlje

Kako spriječiti žgaravicu?

 

KAKO SPRIJEČITI ŽGARAVICU, NADUTOST, VJETROVE…

Svašta je u stanju izaći iz ljudskog organizma. Vjetrovi i podrigivanje obično se mogu kontrolirati, ali ponekad, budimo iskreni, ljudsko tijelo doima se kao da funkcionira nekim svojim vlastitim mozgom. Svjetski stručnjaci predlažu kako se osigurati u takvim situacijama.

PODRIGIVANJE

Podrigivanje nerijetko uzrokuju gastritis, upala sluznicee želuca, ili gastropareza, odnosno odgođeno pražnjenje želuca. Podrigivanje je rezultat gutanja previše zraka, najčešće kad jedemo ili pijemo. Nerijetko je posljedica i žvakanja žvakače gume, slatkiša, prebrzog unosa hrane ili tekućine. Savjet za spriječavanje ove neugodne navike ljudskog organizma prvenstveno je usporiti. Dok jedeete, pokušajte ne pričati. Žvačite hranu dugo i sporo. Izbjegavajte sokove i slatkiše, posebno bombone. Ne pušite. Pomoći mogu i čajevi od mente i đumbira

VJETROVI

Vjetrovi obično nastaju nakupljanjem plinova i neprobavljene hrane u debelom crijevu. Također mogu biti prouzročeni gutanjem zraka, ali i zatvorom. Neki ljudi s vjetrovima imaju problema više nego drugi, što može biti povezano i sa zdravstvenom slikom. Najbolji način za osloboditi ih se jest putem stolice. Pametno je izbjegavati masnu hranu, graah, grašak, kupus, leću, banane, mliječne i pšenične proizvode. Konzumacijom probiotika stvorit ćete dobre bakterije koje će pomoći vašoj probavi.

ŽGARAVICA

Žgaravica predstavlja oštru bol u predjelu prsne kosti i obično se u najsnažnije obliku javlja nakon obroka, u ležećem položaju. Ona je posljediva povratka želučanih kiselina u jednjak. Nerijetko kod osobe izaziva strah od dobivanja srčanog udara. Namirnice koje potiču žgaravicu su: alkohol, papar, čokolada, kava, pržena i masna hrana, hrana začinjena octom, menta i gazirana pića. Tu hranu trebalo bi izbjegavati kad se pojave simptomi žgaravice.

NADUTOST

Nadutost je zapravo nakupljanje plinova koji ne mogu napustiti organizam. Vodi ka nelagodnom pritisku u trbuhu, a može biti povezana s pušenjem, stresom, unosom previše masne hrane, ali i intolerancijom na laktozu ili celijakijom. Umanjiti je se može izbjegavanjem istih onih namirnica koje izazivaju vjetrove, kao i žvakačih guma, cuclanja bombona i gaziranih pića. Najbolji lijek za nadutost je tjelovježba.

Zapamtite da za tegobe probavnog sustava ništa nije bolje od hidratacije. Stoga pijte vodu sporo, ali stalno.

Izvor:nutritiouslife.com

 

Related posts

Kako sačuvati mozak od demencije?

Neurološki poremećaj kretanja od kojeg u Europi boluje više od milijun ljudi

Da prestanemo jesti kruh, što bi se dogodilo?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com